Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nalazi revizora

Direktor KPZ-a Sarajevo svim uposlenicima dao dodatak na plaću, no prekršio je zakon

Foto: Pixsell/Arhiv

Nije propisano da sva radna mjesta u sarajevskom zatvoru imaju kontakt s osuđenicima, pa tako ne mogu imati ni dodatak na plaću

Federalni revizori ustanovili su kršenje Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH i to u Kazneno-popravnom zavodu (KPZ) Sarajevo. Uvidom u prezentovanu dokumentaciju utvrdili su da su lani svi zaposlenici ostvarili dodatak po osnovu posebnih uslova rada.

-Uzimajući u obzir da sva radna mjesta ne zahtijevaju neposredan kontakt sa osuđenim osobama, ne možemo potvrditi da je Pravilnik o plaćama i naknadama državnih službenika, namještenika i službenika zatvorske policije – straže KPZ Sarajevo usklađen s odredbama Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH, kao ni obračun i isplata dodataka na plaću po osnovu posebnih uslova rada – ustanovili su federalni revizori.

Posebni uslovi

S tim u vezi, ističu, obračunat je i isplaćen dodatak na plaću po osnovu posebnih uslova rada državnim službenicima i namještenicima čija radna mjesta ne zahtijevaju neposredan kontakt i nemaju neposredan uticaj na osuđene i pritvorene osobe.

Posljedica toga je, kažu, da su više iskazani troškovi bruto plaća i naknada plaća za 23.313 KM za dodatke na plaću po osnovu posebnih uslova rada, i to na sljedećim radnim mjestima: šef odsjeka za upravno-pravne i kadrovske poslove, šef odsjeka za računovodstvo i finansije, stručni saradnik za planiranje potreba roba, usluga i radova, stručni saradnik za računovodstveno-finansijske poslove, viši referent za kancelarijsko i arhivsko poslovanje, viši referent-tehnički sekretar i viši referent za obračun plaća i finansijske operative.

Faksimil nalaza revizora o KPZ Sarajevo

Inače, napominju da je u skladu s članom 23. Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH, predviđen dodatak na plaću po osnovu posebnih uslova rada od 30% za zatvorske policajce – stražare, a za državne službenike i namještenike koji rade na poslovima koji zahtijevaju neposredan kontakt sa osuđenim osobama od 10% do 30% od osnovne plaće.

Zatvorska straža

-Navedeni dodatak regulisan je i Pravilnikom o plaćama i naknadama državnih službenika, namještenika i službenika zatvorske policije – straže KPZ-a Sarajevo, o čemu je direktor donio rješenja – naveli su revizori.

Naknade troškova zaposlenih, navode revizori, iskazane su u iznosu od 878.288 KM i odnose se na naknade za topli obrok (365.676 KM), jednokratne pomoći isplaćene po Uredbi o isplati pomoći od strane poslodavca20 (180.180 KM), naknade za prevoz s posla i na posao (171.929 KM), regres za godišnji odmor (84.951 KM), otpremnine zbog odlaska u penziju (35.179 KM), pomoć u slučaju ostalih bolesti (27.374 KM), pomoć u slučaju smrti (9.552 KM) i naknada za zakup stana i naknada troškova smještaja (3.447 KM).

Inače, Vlada FBiH je 28. septembra 2023. smijenila Faruka Zupčevića s direktorske pozicije. Na njegovo mjesto je imenovan Munib Isaković, koji je prethodni bio šef odsjeka za propise, dozvole i industrijsku sigurnost u Ministarstvu sigurnosti BiH.