Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

tv n1

Diplomatski izvori: Schmidt će nametnuti novu odluku do kraja aprila

hoce li schmidt nametnuti
schmidt velika (1)

Stranke s hrvatskim predznakom stava su kako intervencija Schmidta kroz dugoročno rješenje nije prihvatljiva

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt uputio je posljednje upozorenje strankama da formiraju federalnu Vladu. Njegov poziv komentariše se na razne načine. Neki smatraju da će ponovo nametnuti novu odluku.

DF će mu, najavili su, proslijediti prijedlog izmjena Ustava, SDA poziva na razgovor i traži da bude i dalje dio vlasti, jer u suprotnom potpredsjednik FBiH Refik Lendo neće dati svoj potpis. A stranke okupljene oko SDP-a poručuju – većina postoji.

Rok za formiranje Vlade je već probijen, tačno u ponoć. Mnogi se pitaju hoće li Schmidt nemetnuti odluku koja će okončati sapunicu.

Televizija N1 je objavila, pozivajući se na diplomatske izvore, kako će ad hoc mjeru Schmidt nametnuti do kraja aprila, a njome će se uvažiti pravilo većine.

Stranke s hrvatskim predznakom stava su kako intervencija Schmidta kroz dugoročno rješenje nije prihvatljiva.

– Ovdje nema suštinskog neslaganja o uređenju Federacij. Ovo samo borba za političku moć stranaka, a ne borba za opstanak naroda. Konstitutivni narodi imaju svoje garantovano mjesto u Ustavu Federacije. I to se mora poštivati, ali borba za političku moć stranaka mora se riješiti, poručio je danas Schmidt.

Šta predlaže DF

– Obzirom da je Schmidt očigledno već odlučio da nametne rješenje koje bi trebalo deblokirati proces formiranja vlasti u Federaciji BiH i da poziva političke stranke da se dogovore. A do tog dogovora očigledno neće doći. Demokratska fronta nudi prijedlog trajnog rješenja gospodinu Schmidtu – navode.

Inicijativa kluba zastupnika DF u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH je da se izmijeni Ustav FBiH na način da imenovanje vlade bude moguće bez saglasnosti jednog potpredsjednika. U prijedlogu DF-a se navodi da bi Vladu FBiH imenovali predsjednik uz saglasnost jednog od potpredsjednika FBiH. Kao i da ukoliko se to ne dogodi 60 dana od izbora rukovodstva FBiH, uslijedili prijevremeni izbori u entitetu.