Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predmet "Incitat"

Detalji ročišta Berilu i ostalima: “Svi ćemo otići u zatvor”

Foto: Fena

Advokat Berila i Milišić tvrdi kako oni nisu mogli raditi ništa bez Općinskog vijeća Trnovo

U Kantonalnom sudu u Sarajevu održava se ročište u predmetu “Incitat”. Naime, osumnjičeni načelnik Trnova Ibro Berilo danas je iz KCUS-a stigao na ročište u okviru predmeta “Incitat” koji se protiv njega i saradnika vodi zbog sistemske korupcije i pranja novca.

Krivična djela

Tužilac je tokom ročišta istakao da za krivična djela postoji osnovana sumnja zasnovana na obimnoj dokaznoj građi – a radi se o dokazima preuzetim od Sarajevošuma, kao i izjavama svjedoka, te dokazima preuzetim iz katastara. Kada su u pitanju svjedoci, to su saradnici bliski Berilu, te Nađi Milišić, piše N1.

Tužilaštvo tvrdi da su oni od 2013. godine iskorištavali svoj status, te da su eksproprijacijom otimali državnu imovinu, te da su najvjerovatnije stekli korist od oko tri miliona.

“Osamdeset posto propisa su kršili, a dvadeset posto koristili onako kako njima odgovara”, rečeno je.
Na ročištu se čulo i to kako su Berilu i saradnicima u posljednje vrijeme saslušavani razgovori, te se na taj način saznalo o sastancima na kojima se pokušalo uticati na funkcionere, odbore stranaka, direktore javnih preduzeća.

U razgovoru Berila i Milišić se čulo i to kako je ona naglasila da je svjedocima dala instrukcije – tačnije rekla im je šta da govore prije ispitivanja SIPA-e.

Otkriveno je i to da je Berilo 15.6 zadnji put koristio telefon koji je slušan, a Milišić 26.6.

Odbrana Berila je rekla kako mu se telefon razbio tokom posljednjeg Bajrama, te da ga je zbog toga morao promijeniti.

Policija “rođaci”

Tako je i Edina Džigal u razgovoru sa svojom majkom rekla kako je na vrijeme “makla određene stvari iz kuće”, a jednom prilikom je navela i kako će svi iz općine otići u zatvor. Za policiju su koristili šifru ‘rođaci’.

Podsjetimo, Tužilaštvo Kantona Sarajevo predložio je Kantonalnom sudu u Sarajevu određivanje jednomjesečnog pritvora osumnjičenima Ibri Berilu, Nađi Milišič, Adisu Mulaosmanoviću i Edini Džigal.
Odbrana je rekla kako osnov sumnje ne postoji, te da je sve rađeno po propisima.

Advokat Berila i Milišić tvrdi kako oni nisu mogli raditi ništa bez Općinskog vijeća Trnovo.