Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Delegati SDP-a će tražiti smjenu rukovodstva Doma naroda FBiH

BiH

dom naroda pfbih3

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDPBiH) usvojilo je zaključak kojim poziva Vladu Federacije BiH (FBiH) da, u skladu sa obrazloženjem nedavne presude Ustavnog suda o neustavnosti donošenja Zakona o radu FBiH, novi prijedlog Zakona usaglase kroz javnu raspravu u roku od 15 dana, saopćeno je iz ove stranke.

SDPBiH podržat će prijedlog zakona, koji bi uvažio amandmane Kluba zastupnika SDP-a predlagane na raniji prijedlog Zakona o radu FBiH, sada stavljenog van snage.

Delegati SDP-a u Domu naroda Parlamenta FBiH zaduženi su da pokrenu inicijativu za smjenu rukovodstva Doma naroda, ukoliko do prve naredne redovne sjednice sami ne podnesu ostavke.

– Nakon što je Ustavni sud FBiH nedvosmisleno utvrdio njihovu odgovornost za kršenje Ustava FBiH i Poslovnika o radu ovog Doma, članovi Predsjedništva usvojili su zaključak kojim se traži da rukovodstvo Doma naroda odmah podnese neopozive ostavke, jer je izgubilo svaki legitimitet da nastavi obavljati svoje dužnosti – navodi se u saopćenju.

Predsjedništvo SDPBiH upozorava javnost na namjere Vijeća ministara BiH, Vlade FBiH i Vlade Republike Srpske, čiji predstavnici u okviru Strukturalnog dijaloga namjeravaju kroz novi zakon o sudovima BiH ukinuti ključne državotvorne nadležnosti Suda BiH koje on ostvaruje u okviru takozvane proširene nadležnosti.

Iz SDP-a ističu da bi, ukoliko bi se ove nadležnosti ukinule, Sud BiH bio nepovratno urušen i bh. pravosuđe bi, de fakto, bilo podijeljeno na tri dijela. Također, smatraju da su priče kako je formiranje Višeg suda na nivou BiH velika reforma, ništa drugo nego paravan iza kojeg se nastoji u potpunosti urušiti nadležnost Suda BiH, a time i Tužilaštva BiH, koje svoje nadležnosti crpi upravo iz nadležnosti suda.

Podsjetili su da je Venecijanska komisija još 2012. godine jasno istaknula da postojeća organizacija Suda BiH sa dvostepenim odlučivanjem unutar jednog suda uopće nije sporna te da bi jedina racionalna reforma trebala biti uspostava Vrhovnog suda BiH.

Članovi Predsjedništva su osudili odluku većine u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, koja je usvojila izmjene Zakona o suzbijanju korupcije i organizoiranog kriminala te odgodili njegovu primjenu do 1. jula 2017. godine.

– Iako je zakon usvojen i na snazi više od dvije i po godine, vladajuća koalicija novom odgodom dokazuje da im borba protiv kriminala i korupcije nije, niti će im ikada biti prioritet, a sva njihova aktivnost u borbi protiv ovih pošasti svodi se na isprazna predizborna obećanja – saopćili su iz SDPBiH.

Na sjednici su dogovoreni i detalji pripreme 4. sjednice Glavnog odbora SDPBiH, koja će biti održana u Sarajevu 5. marta, saopćeno je iz SDPBiH.