Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Delegati Doma naroda BiH o utvrđivanju koeficijenta za obračun plaća policiji

Dom narodaPSBiH
Arhiva

Izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine bit će predmet rasprave na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, koja je počela u Sarajevu.

Delegati će razmatrati prijedlog poslanika Predstavničkog doma Šemsudina Mehmedovića (Stranka demokratske akcije – SDA) koji predviđa pravednije utvrđivanje koeficijenta za policijske službenike od čina “policajac” do čina “glavni inspektor”, odnosno da se izjednače koeficijenti policijskih službenika s koeficijentima zaposlenika i državnih službenika.

Na dnevnom redu je Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja kojim se predviđa da će odredba o zabrani uzgoja životinja u svrhu proizvodnje krzna stupiti na snagu 2028., umjesto 2018. kako je propisano važećim zakonom.

Pred delegatima su izmjene zakona o upravi te o ministarstvima i drugim organima uprave koje je predložilo Vijeće ministara BiH, kao i dvije izmjene Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja koje se tiču polaganja vozačkih ispita te davanja prednosti vozilima hitne i vatrogasaca nad vozilima pod pratnjom.

Kada je u pitanju reguliranje prednosti u saobraćaju, Ustavnopravna komisija utvrdila je usaglašenost s Ustavom BiH, ali ne i s pravnim sistemom BiH, a poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) Damir Arnaut, na čiji prijedlog je u Predstavničkom domu usvojen ovaj zakon, smatra da zakon treba podržati sa stanovišta sigurnosti građana.

Pred delegatima je i Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH, Izvještaj o radu Upravnog odbora Izvozno-kreditne agencije BiH, Godišnji izvještaj iz oblasti poljoprivrede te o trendovima migracija i aktivnostima na zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda migranata i tražilaca azila.