Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Dani Vrbasa” u Banjaluci 23. i 24. avgusta

Dani Vrbasa

Eko-turistički festival “Dani Vrbasa” biće održan 23. i 24. avgusta u bašti motela “Ortodox”, a Turistička organizacija grada Banjaluka iskoristiće ovu manifestaciju za promociju dva nova turistička proizvoda “banjalučkog kola” i Akvarijuma Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF) Univerziteta u Banjaluci, javlja Anadolu Agency (AA).

U okviru “Dana Vrbasa” biće organizovana i akcija čišćenja akumulacije Vrbasa u mjestu Bočac gdje je trenutno nagomilano oko 6.000 kubika otpada, te niz drugih edukativnih i zabavnih sadržaja.

Andrija Žunić iz Sportsko-ribolovnog društva Banjaluka objasnio je da će članovi društva predstaviti “banjalučko kolo” alatku za ribolov i organizovati edukacije za mlade ribolovce.

“Banjalučko kolo je jedinstven proizvod sa ovih prostora do kojeg se došlo inventivnošću Banjalučana”, kazao je Žunić.

Irena Radojević, direktor Turističke organizacije Banjaluka, objasnila je da su pripremljeni suveniri bedževi, privjesci za ključeve i magneti u cilju promocije “banjalučkog kola”.

Biljana Radusin Sopić, sa PMF-a Banjaluka, istakla je da Akvarijum do sada služio u naučno-istraživačke i obrazovne svrhe, kao i za očuvanje rijetkih vrsta pod kontrolisanim uslovima.

“Nadamo se da će ulaskom u turističku ponudu grada Akvarijum obogatiti ponudu, te da će više sugrađana i posjetioci Banjaluke moći da uživaju u velikom broju vrsta u akvarijumima i terarijumima”, kazala je ona.

Nedeljko Kesić, direktor HE na Vrbasu, rekao je da koliko god bilo uticaja na svijest građana uzvodno, nije dostignut nivo da Vrbas bude zaštićen od plutajućeg otpada.

“Činjenica da se sad nalazi 6.000 tona na granici između Jajca i Mrkonjić Grada, u jezeru Bočac nema smeća jer čistimo redovno, četiri puta godišnje”, kazao je Kesić.

Festival organizuje “Green Vrbas”, udruženje građana koje se bavi promovisanjem turizma grada Banjaluke i unapređenjem zaštite životne sredine.