Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Dani mentalnog zdravlja” u Banjoj Luci

Adi Hasanbašić

Centar za punu svjesnost- Udruženje za promociju i razvoj psihoterapijske prakse i nauke organizuje Dane mentalnog zdravlja u zajednici, koji će biti održani od 23. do 27. marta u Banjaluci, saopćio je Centar.

Program edukacije će početi promocijom pet knjiga iz oblasti psihologije i psihoterapije,”Unutrašnji glas”, autora Paula Bakera, “Nova politika doživljaja”, autora Rona Robertsa i Theodora Ittena, “Bijes: Upravljanje eksplozivnom emocijom”, autora Theodora Ittena i dvije knjige autora Willa Halla namijenjene profesionalcima iz polja mentalnog zdravlja i korisnicima usluga mentalnog zdravlja.

Sve navedene knjige govore o stanju u psihologiji i psihoterapiji u današnjem vremenu, sadrže korisne informacije o načinu traženja socijalne i vršnjačke podrške unutar lokalne zajednice, o tome kako raditi sa osobama koje imaju vidne ili slušne halucinacije, predstavljaju različita iskustva osoba koje su bile u psihijatrijskim institucijama te daju dobre smjernice za rad profesionalcima iz polja mentalnog zdravlja.

U četvrtak, 24. marta 2016. godine u Domu Omladine Banjaluka biće održana projekcija filma “Mettin glas” i diskusija sa gostom predavačem, diplomiranim psihologom i psihoterapeutom iz Sarajeva Adijem Hasanbašićem.

Foto

Nakon toga će, 25. marta uslijediti radionica o Hearing Voices pristupu. Radionica će dati historijski pregled razumijevanja ovog fenomena, dati prikaze poznatih osoba koje su čule/čuju glasove, predstaviti Hearing Voices pristup kao inovativni i savremeni pristup, predstaviti načine rada sa osobama koje čuju glasove i Mrežu Čujenja glasova Zapadnog Balkana.

Radionica je namijenjena osobama koje čuju glasove, porodicama osoba koje čuju glasove i profesionalcima iz polja mentalnog zdravlja. U subotu i nedjelju, 26. i 27.marta biće održane radionice o grupama samopodrške u lokalnoj zajednici.

Ove radionice će svim učesnicima ponuditi historijski pregled nastanka grupa samopodrške te objasniti značaj ovih grupa za njihove članove i društvenu zajednicu.

Radionice će se bazirati na iskustvenom radu učesnika radionica, vježbama i eksperimentima te će se učesnici obučiti tehnikama i vještinama koje su potrebne da se grupa facilitira i uspostavi u lokalnoj zajednici.