Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Danas sjednica Doma naroda PSBiH

Dom naroda PSBiH

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas bi trebalo da razmatra Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radnom vremenu, obaveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za evidentiranje u drumskom prijevozu, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Komisija za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda podržala je, sa dva usvojena amandmana, predloženi zakon.

Ranije ga je utvrdilo Vijeće ministara BiH radi daljnjeg usklađivanja s odgovarajućim direktivama Evropske unije u ovoj oblasti i otklanjanja nejasnoća nastalih u procesu njegovog provođenja. Izmjenama Zakona, između ostalog, otklanjaju se nepreciznosti u vezi s primjenom sistema digitalnih tahografa.

Delegati bi trebali razmatrati i Prijedlog zakona o kontroli vanjskotrgovinskog prometa robe dvojne namjene kao i Prijedlog zakona o kontroli vanjskotrgovinskog prometa oružja, vojne opreme i robe posebne namjene, koje je predložilo Vijeće ministara BiH s ciljem usklađivanja ovih zakona s odgovarajućom uredbom Evropske unije i najboljim evropskim i praksama zemalja okruženja.

Trebao bi biti razmatran i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije, kao i principi Prijedloga zakona o ombudsmenu za ljudska prava BiH, Prijedloga zakona o obilježavanju malog oružja, lakog naoružanja i pripadajuće municije te još nekoliko zakonskih prijedloga.

Pred delegatima Doma naroda PSBiH bi se trebalo naći i nekoliko informacija, među kojima Informacija o stanju sigurnosti u BiH u 2015. godini, Informacija o stanju javne zaduženosti BiH na dan 31. decembar 2015., te Informacija o nestalim licima u BiH i Mišljenje o inicijativi ICMP-a o preuzimanju nadležnosti od Vijeća ministara BiH.