Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

tvrdnje bez dokaza

Da li je na Dodika pripreman atentat?

Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Politički analitičar Mladen Bubonjić primjećuje da su izostale reakcije ključnih aktera i da se i za ove lokalne izbore igra na kartu nacionalnih priča i osjećanja

Nakon navoda predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika da je prije nekoliko godina znao da Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine (OSA) i tadašnji direktor Osman Mehmedagić pripremaju atentat na njega i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, potvrde zvaničnih institucija nema.

Ali bilježi se reakcija bivšeg člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, koji je ove navode demantirao, javlja BHRT.

Tvrdnje Dodika i Stevandića

Analitičari, pak, ukazuju na vrijeme u koje se ovi navodi plasiraju, kada izborna kampanja uveliko traje.

Buru u javnosti izazvala je izjava predsjednika Republike Srpske da je Osman Mehmedagić Osmica, kao tadašnji direktor OSA-e pripremao atentat na njega i predsjednika Srbije, i da je to jedan od razloga zbog čega je u zatvoru. Pokušaj je spriječen u začetku i nije se dalje otišlo od plana, ustvrdio je Dodik.

Na upite BHRT-a o tačnosti ovih navoda iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine i OSA-e nisu dobili odgovor.

Dodik priznao: Situacija u RS jako teška

Istakao da “prave plan”


Dodik priznao: Situacija u RS jako teška

-Vučić je, dok je Ivanić bio član Predsjedništva, donio papire da pokaže. Stajali smo na terasi u Dubici kada je on pokazao kako OSA formira grupe za praćenje i pripreme u Srbiji. To je i sam Ivanić znao, kazao je Dodik.

-Nije to nikakva tajna. Mi smo to znali dok je Osmica bio šef OSA-e. Naravno nismo imali nikakav mehanizam da to dokažemo, izjavio je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.

Ivanić: Izjave u predizborne svrhe

Bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić tvrdi da nikad nije imao informacije te vrste. Ako ne iznesu dokaze, kaže, plasiraju ih samo u predizborne svrhe.

-On ako ima dokaze i ima svog čovjeka nekoliko godina koji je zadužen za operacije u OSA-i, taj čovjek bi morao konačno da izađe sa nekim podacima ako postoje, rekao je Ivanić.

Politički analitičar Mladen Bubonjić primjećuje da su izostale reakcije ključnih aktera i da se i za ove lokalne izbore igra na kartu nacionalnih priča i osjećanja.

-Jeste simptomatično da se baš u ovom trenutku u vrijeme predizborne kampanje plasira ta informacija. Posebno je kritično ako je četiri godine znao za tu informaciju da se ništa nije radilo po tom pitanju, kaže Bubonjić.

Izazivanje straha kod građana

Profesor na Fakultetu kriminalistike i sigurnosnih studija UNSA Armin Krzalić ovakve tvrdnje vidi kao nastavak napada na državne institucije da se pokažu kao neefikasne i da se fokus sa neriješenih političkih pitanja prebaci na pitanja koje bude strah kod građana.

-Mislim da su to samo insinuacije koje na neki način žele da potkopaju određene institucije, u ovakvom slučaju državne institucije i ovakve izjave ne idu u prilog nikome, smatra Krzalić.

Iz Službe za saradnju sa medijima predsjednika Srbije nije stigao odgovor da li je Vučić raspolagao informacijama o planiranom atentatu prije nekoliko godina i ako jeste zašto nisu tada objelodanjene.