Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pregovori

Da li će danas doći do dogovora o izbornoj reformi BiH?

murphy pregovori (1)

Treći dan pregovora o izbornoj reformi u Bosni i Hercegovini završen bez konačnog dogovora

Treći dan pregovora predstavnika političkih stranaka o ustavnoj i izbornoj reformi u Bosni i Hercegovini u zgradi Delegacije Evropske unije u Sarajevu, sinoć je završen bez konačnog dogovora. Razgovori se nastavljaju danas.

Današnjim pregovorima prisustvovali su predstavnici SDA, HDZ-a BiH, NiP-a, SBB-a, NES-a i HDZ-a 1990. U prisustvu direktorice pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angeline Eichhorst, šefa Delegacije EU u Bosni i Hercegovini Johanna Sattlera i novog američkog ambasadora Michaela Murphyja, tokom tri dana pregovora pokušalo se doći do rješenja u vezi s izbornom reformom.

Ovo su izjave aktera nakon jučerašnjeg sastanka:

Izetbegović: Neću popustiti pritiscima, Čović mora odustati od mnogih stvari

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović ranije danas je rekao kako neće popustiti pritiscima u pregovorima koji se vode oko izmjena Izbornog zakona.

Kazao je da njemu predstavnici međunarodne zajednice prijete i podsjećaju da je i njegov otac morao podnijeti bolne stvari te da će tako i on morati uraditi neke nepopularne stvari koje će oboriti rezultat SDA na predstojećim izborima.

Izetbegović je potcrtao da neće pristati na to i da će predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, kako je naveo, morati da plati za ono što je uradio i odustati od mnogih jakih stvari koje sada drži u Federaciji BiH.

“Morat će odustati od blokada koje sada živimo, nedozvoljavanja da popunimo Ustavni sud, neformiranja nove vlade, od toga svega moraju odustati napismeno ili nema dogovora”, rekao je Izetbegović.

Poručio je da je neophodno popraviti odnos Bošnjaka i Hrvata koji je, kako je rekao, pokvario Čović svojom podrškom Miloradu Dodiku i koketiranjem sa silama koje ugrožavaju Bosnu i Hercegovinu i tako naljutio Bošnjake i napravio problem.

Čović: Neki bi brutalno da sruše BiH mijenjajući ustavnu strukturu

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je nakon današnjih pregovora da je izgubljen fokus i da bi neki htjeli brutalno da sruše Bosnu i Hercegovinu mijenjajući ustavnu strukturu.

“Bojim se da ima onih koji žele brutalno da sruše Bosnu i Hercegovinu mijenjajući ustavnu strukturu, znajući da je to krajnje rizično uraditi u Parlamentu Bosne i Hercegovine. To ujedno govorim i zbog dešavanja u okruženju”, rekao je Čović.

On je naveo da je kompromis mogao biti postignut i danas jer se, naveo je, šest od sedam stranaka usaglasilo o osnovu.

“Bili smo spremni da napravimo ogroman ustupak po pitanju funkcionisanja Federacije BiH, ali bojim se da neki šalju poruke putem udruženja žena i na drugi način, na koje ćemo vrlo džentlmenski odgovoriti”, rekao je Čović.

On kaže da “rušioci Bosne i hercegovine, kroz svoje slanje poruka prije pregovora, nisu pregovarači sa HDZ-om, niti za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini”.

“Ono što su oni zamislili u svojim glavama moraće objašnjavati svom narodu sada ili u vremenu koje dolazi. Mi ćemo voditi politiku i sutra kada nastavimo pregovore”, rekao je Čović.

Radončić: Napredak na svim tačkama o kojim se pregovara

“Mislim da smo napravili dosta uspjeha uz pomoć naših veoma važnih međunarodnih medijatora, koji zaista ulažu ogromne umne, diplomatske i fizičke napore da nas dovedu do pozicije da smo danas napravili jedan veliki iskorak i u sređivanju stanja u Federaciji BiH, zemlji, ali i euroatlantskim integracijama”, kazao je predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić nakon trećeg dana pregovora.

Navodi da je mijenjanje ustava u svakoj zemlji veoma teška materija, ali da se razgovaralo o nekoliko teških izazovnih tema koje traju već deset godina.

“To je izbor člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, integritet izbora, zaustavljanje blokada u Federalnom parlametntu, u Vladi Federacije BiH na pozicijama predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH i još desetak veoma važnih pitanja”, rekao je Radončić.

Predsjednik SBB-a smatra da je napredak napravljen na svim tačkama o kojim se pregovara.

“Razgovara se veoma tolerantno, ravnopravno, nema stranaka koje su privjesci, svi nosimo teret svoje odgovornosti. Mislim da se stavovi približavaju i da je, nadam se, sutra ‘dan D’, i da ćemo iz toga izači jači kao Bosna i Hercegovina, ali niko ne smije sto posto biti siguran šta će se dogoditi”, kazao je Radončić.

Konaković: Ušli smo u završnu fazu pregovora

Predsjednik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković izjavio je ranije danas da sa sigurnošću može reći da su pregovori stranaka koji se vode o ustavnoj i izbornoj reformi u završnoj fazi i da su međunarodni predstavnici “iskristalisali” dokument koji je sublimacija svih dosadašnjih pregovora i pokušaj kompromisa.

“Po meni su zaista bili vrlo objektivni, puno je zahtjeva sa različitih strana i to je dokument koji vjerovatno tek treba otići u centrale stranaka i dobiti finalni oblik i o tome zauzeti finalne stavove. Mislim da to neće dugo trajati”, smatra Konaković.

Ističe da se sve svodi na odnos dva ključna politička aktera, SDA i HDZ, te da dogovor zapravo zavisi od njihovog odnosa. Konaković smatra da to nije dobro, s obzirom da “historijat njihovih odnosa ne garantuje optimizam”.

Nije želio govoriti o ponuđenim rješenjima, ali kaže da se može napraviti bolan kompromis koji ne zadovoljava sve zahtjeve, ili s druge strane, odbaciti dogovor i ostaviti status quo u trenutku kada prvi put postoje precizni i jasni stavove međunarodne zajednice o Bosni i Hercegovini.

“Kroz prizmu Ukrajine shvatate koliko je važno kako se međunarodna faktori odnose prema državi Bosni i Hercegovini, i hoćemo li sada svima njima reći ne i insistirati na idealističkim zahtjevima koji mogu biti smetnja boljem rješenju”, rekao je Konaković.