Da bi djeca u vrtićima jela zdravu hranu potrebno pola sata pripreme
Da bi djeca u vrtićima jela zdravu hranu kuharu je potrebno pola sata dnevno, smatraju stručnjaci.
Članovi Centra za edukaciju kadrova u ugostiteljstvu, koje je osnovano u sklopu Udruženja kuhara BiH, radili su s kuharima iz šest vrtića na području Federacije BiH, a na terenu su se susretali s ”čudnim jelovnicima”.
Predsjednik Udruženja kuhara BiH Nermin Hodžić Feni je kazao da većina jelovnika nije bila prilagođena djeci.
– U vrtićima sam probao jako dobru kalju, ukusna je, ali kupus teško probavi i moj organizam, a kamoli organizam djeteta do pet godina. Edukacija je zaista neophodna – rekao je Hodžić.
Naglašava da je dovoljno pola sata da se djeci napravi sirni namaz od mladog sira, pašteta od piletine ili riblja pašteta. Industrijski namazi i pržena hrana, po njegovim riječima, ne bi trebali imati mjesta na trpezama za djecu.
– Ako se kuhari i odluče za viršle, onda to treba biti rijetko, a ne pet dana u sedmici – istakao je Hodžić.
Cijeneći važnost ishrane kod djece Udruženje je s UNICEF-om organiziralo radionice u Čapljini, Goraždu, Bihaću, Tuzli, Sarajevu i Zenici.
Prema iskustvima s terena Hodžić tvrdi da su kuhari spremni na saradnju te da prihvataju savjete i raduju se edukacijama.
Dok sistem ne bude zvanično uspostavljen dogovoreno je da djeca od kuće donesu po jednu voćku, a UNICEF je vrtićima donirao sokovnike.
Sarajevski vrtić “Smart” postigao je najviše uspjeha, a navodi da je najsavremeniji u državi. Udruženje je s tim vrtićem potpisalo ugovor i dogovorena je saradnja.
Udruženje je, naglašava Hodžić, spremno da sarađuje i s drugim vrtićima i radi na edukaciji kuhara za najmlađe.