Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Moldavski podaci"

Cvitanović: “U BiH nisu postojali kampovi, ali su boravile sumnjive osobe”

Foto: Hazim Aljović/FENA
Ilija Cvitanović

Član Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e Ilija Cvitanović danas je prokomentarisao navode o postojanju kampova za obuku osoba da djeluju tokom izbora u Moldaviji, koji su se proteklih dana pojavili u bh. medijima.

Cvitanović je naveo da se “u proteklom periodu pojavio priličan broj neodgovornih izjava o različitim kampovima u BiH”, te da je “OSA nadležna za procjenu sigurnosti i za izjave o kampovima”.

“Danas sam imao sjednicu Komisije za nadzor nad radom OSA-e i mi smo tu informaciju zatražili od direktora OSA-e koji je bio prisutan na sjednici i on je u okviru onoga koliko može iznijeti nama kao članovima komisije, a toliko i ja mogu iznijeti u javnost rekao da su prije nekih 60-ak dana u Bosni i Hercegovini postojali neki ljudi, strani državljani koji se mogu identificirati kao osobe koje mogu sudjelovati u organizaciji nekih skupina koje bi mogle u nekom trenutku djelovati elementima protiv javnog okupljanja”, poručio je Cvitanović.

Cvitanović je u nastavku naveo da nisu dobili detalje s obzirom da je riječ o operativnim stvarima, ali da ne postoje kampovi kakve su opisale moldavske sigurnosne službe.

Dalje je rekao da su u jednom trenutku su boravili u BiH sumnjivi državljani s istoka, ali je naveo da se ne radi ni o kakvim kampovima.

“Utvrđuju se razlozi njihovog boravka u BiH”, kazao je Cvitanović.