Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Crveni karanfili za nevino ubijene sarajevske dječake u Jukićevoj

BiH

sarajevo sjecanje

Dječaci Sakib Smajević (15), Vedran Milas (13) i Amel Tarahija (13) na današnji dan 1993. godine tragično su stradali u igri u padu granate u sarajevskoj ulici Jukićeva br. 132. Na tužnu godišnjicu njihove smrti odata im je počast na mjestu pogibije, javlja Anadolu Agency (AA).

Članovi Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 92-95, članovi porodica ubijenih, građani Sarajeva, predstavnici općine Centar položili su vijence na spomen-obilježju trojici ubijenih dječaka.

“Danas je godišnjica jednog strašnog zločina. Na današnji dan 1993. godine ubijena su tri dječaka i sama pomisao da su u jednom trenu ubijena tri nevina bića. Tog dana su bili u napuštenom vozilu, najvjerovatnije su sanjala kako će jednog dana da voze međutim zločinci su granatom prekinuli njihove snove”, podsjetio je Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 92-95.

Naglasio je kako se mora čuvati sjećanje na svu nevinu djecu ubijenu tokom opsade Sarajeva.

20160427_2_15767221_8199973_Web

“Osobno, kada se nađem na ovakvim mjestima gdje su djeca ubijana, srce se na neki način cijepa i poprima neki drugi oblik. Tu smo da odamo počast, održimo sjećanje i istinu od zaborava. Zaista strašno, ovo je jedno od mnogobrojnih mjesta gdje su djeca ubijana u grupi. Tokom opsade je, da podsjetim ubijeno 1.600 djece, jedna strašna isitna koju mnogi ne razumiju i ne razumiju razmjere tog zločina, bol koji roditelji nose svih ovih godina”, rekao je Grabovica dodajući kako upućuje apel nadležnima da se procesuiraju svi odgovorni za ubijanje djece Sarajeva u ratu.

Svojih vršnjaka prisjetili su se i učenici Osnovne škole “Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak” koji su na mjestu pogibije ubijenih dječaka položili crvene karanfile i proučili Fatihu.

Grabovica im je, u obraćanju, poručio kako trebaju da se sjećanju svojih vršnjaka koji su poginuli tokom rata u BiH kako se slični zločini nikada više ne bi ponovo dogodili.