Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čović sa Plenkovićem: Hrvati u BiH su “faktor opstanka zemlje”

BiH

plenkovic

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović danas je, nakon sastanka sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem, rekao da se zalaže za “cjelovitost BiH, domovine hrvatskog naroda”, te da smatra da su “Hrvati u BiH faktor opstanka zemlje”.

“Izborni zakon je neizbježna tema. Radimo na tome da se donesu izmjene Izbornog zakona po modelu izbora legitimnih predstavnika tri konstitutivna naroda na svim administrativnim nivoima. Da li je to realno uraditi u narednih 20 dana zavisi da li će biti političke volje ili ne”, rekao je Čović novinarima.

Govoreći o ekonomskim aspektima, on je istakao da je trgovinska razmjena BiH i Hrvatske dvije milijarde evra i da je to dovoljno jak motiv za novo investiranje.

“Danas postoji desetak projekata težih od milijardu evra koji mogu biti predmet investiranja hrvatskih kompanija u BiH i obratno. To je ono što će nam pomoći da nastavimo našu saradnju”, dodao je Čović.

Na pitanje zašto u Mostaru nema člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, Čović je naveo da je on pozvan na Međunarodni sajam privrede.

“Na sinoćnjoj večeri sam procijenio da je bolje da budem sam nego da imamo krnje Predsjedništvo s obzirom na to da je Mladen Ivanić van zemlje.  Zvizdić je bio pozvan, ali je otkazao. Ali, to je dio ambijenta koji je zahvatila predizborna kampanja”, rekao je Čović.

Hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je da je Hrvatska tu kao susjed i saveznik koji želi pomoći uz poštovanje teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka BiH s ciljem da sva tri naroda idu naprijed.