Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čović: Neke stranke moraju odlučiti jesu li pozicija ili opozicija

IMG_0684

U Mostaru je danas održana 16. sjednica HNS-a BiH na kojoj je najviše govora bilo o braniteljskoj populaciji. Predsjednik Dragan Čović u kasnijoj izjavi za medije kazao je kako će HNS poduzeti sve kako bi se svi zločini, bez obzira ko da ih je kreirao i radio, procesuirali, odnosno kako bi se pronašli posmrtni ostaci osoba koje se vode kao nestale. Najavio je i borbu za veća prava članova boračke populacije. Poseban osvrt imao je na nestanak generala HVO-a Vlade Šantića.

– Njegova obitelj konačno mora pronaći smiraj, tako što će saznati istinu o njemu i pronaći posmrtne ostatke, rekao je Čović.

Upitan da prokomentariše današnje neodržavanje sjednice Doma naroda, rekao je da je kriza vlasti u BiH na svim nivoima odavno evidentna, odnosno da je danas veoma teško definisati ko je pozicija, a ko opozicija.

– Imamo predstavnike stranaka koje se predstavljaju kao opozicija, a koji obavljaju funkcije u izvršnoj vlasti i to je objektivan problem. Moramo nastaviti dalje funkcionisati i nastojati rješavati probleme na evropskom putu, kao i životne probleme s kojima se suočavaju bh. građani. HNS će uskoro pokrenuti nekoliko inicijativa koje će se odnositi na rješavanje problema koji su dosad gurani pod tepih, rekao je.

Ponovio je i da danas postoji ambijent, ali i kapacitet da se do narednih izbora promijeni Izborni zakon BiH.