Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Fokus saznaje

Članu VSTV-a prijeti suspenzija! Imao je neprimjereni susret u kafani

vstv sjednica
Foto: BIRN BIH

UDT zatražio udaljavanje člana VSTV-a dok traje postupak, jer se u novembru prošle godine sastao sa osuđenim parlamentarcem

Ured disciplinskog tužioca (UDT) na čelu sa glavnom disciplinskom tužiteljicom Alenom Kurspahić pokrenuo je disciplinski postupak protiv člana Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH i federalnog tužioca Saše Sarajlića, saznaje Fokus.

Kako nam je potvrđeno, navedeni predmet bi se trebao naći na predstojećoj vanrednoj sjednici VSTV-a koji će odlučivati o privremenoj suspenziji Sarajlića iz VSTV-a!

Zahtjev UDT-a

Naime, UDT je zatražio privremeno udaljavanje Sarajlića iz VSTV-a do okončanja postupka. Tako je po prvi put zatraženo udaljavanje jednog člana VSTV-a iz ovog tijela. Disciplinska komisija će u svom redovnom postupku odlučivati o disciplinskoj tužbi protiv Sarajlića.

saša sarajlić
FOTO: VSTV
Saša Sarajlić

Inače, disciplinski postupak je pokrenut nakon medijskih natpisa iz novembra prošle godine o tome da se Sarajlić susreo sa tadašnjim federalnim parlamentarcem Halilom Bajramovićem (NiP) i to dan pred ročište u postupku protiv Bajramovića koji se vodio u Vrhovnom sudu FBiH.

Obmana pri davanju kredita

Kako je tada objavio portal Istraga.ba, njih dvojica su se sreli u jednom ugostiteljskom objektu. Bajramović je u tom momentu već bio osuđen prvostepenom presudom na tri godine zatvora za krivično djelo obmana pri davanju kredita. Susret sa Sarajlićem, kako je pisao ovaj portal, desio se dan pred početak drugostepenog postupku u Vrhovnom sudu FBIH u istom predmetu.

Vrhovni sud FBiH je u konačnici potvrdio prvostepenu presudu i Bajramović je pravosnažno osuđen na tri godine zatvora. Također, ostao je i bez mandata u Federalnom parlamentu.