Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

CJB Istočno Sarajevo obilježio “Mjesec borbe protiv bolesti ovisnosti”

cjb_istocno_sa1

Na području CJB Istočno Sarajevo policijski službenici su na svim staničnim područjima na adekvatan način obilježili Međunarodni mjesec borbe protiv bolesti ovisnosti (od 15.11. do 15.12 2016. godine).

U okviru obilježavanja Mjeseca borbe protiv bolesti ovisnosti, policijski
službenici SJB Foča danas su na Trgu kralja Petra u Foči vršili podjelu promotivnog materijala (letka) pod nazivom “Zavisnik”, te građanima ukazivali na neophodnost poznavanja i uočavanja simptoma koji se kod mladih javljaju prilikom konzumiranja neke od opojnih droga.

Letak je edukativnog karaktera i sadrži osnovne upute o najčešće korištenim drogama, o simptomima koji ukazuju na konzumiranje droga, njihovoj štetnosti, kao i savjete roditeljima kako reagirati kada se susretnu s pojavom konzumiranja droga kod mladih.

Osim preventivnih aktivnosti koje CJB Istočno Sarajevo poduzima unutar obilježavanja Mjeseca borbe protiv bolesti ovisnosti, policijski službenici tokom cijele školske godine organiziraju edukativna predavanja u osnovnim i srednjim školama na teme iz oblasti zlouporabe droga, kako bi kod mladih podigli svijest o opasnosti i štetnosti njihove upotrebe.

cjb_istocno_sa

U razdoblju od januara do novembra 2016. godine, CJB Istočno Sarajevo registrirao je 12 krivičnih djela u vezi s opojnim drogama, te podnio 11 izvještaja o počinjenim kaznenim djelima protiv 18 osobe.

Zbog počinjenih prekršaja iz oblasti Zakona o proizvodnji i prometu opojnih droga podneseno je 15 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka. U navedenom periodu pronađeno je i oduzeto 78,3 grama heroina, 1,813 grama marihuane, 23,06 grama spida, te 13 stabljika i 70 sjemenki indijske konoplje.