Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

meteorolozi prognoziraju

Ciklona Boris seli u Srbiju, čini se da će zaobići Bosnu i Hercegovinu

ciklona boris
FOTO: Screenshot
Ciklona Boris donijela je obilne padavine u centralnim dijelovima Evrope

Od utorka postepeno toplije vrijeme i povratak temperatura u granice prosjeka za septembar, naročito prema trećoj dekadi mjeseca

Centar ciklone nazvane Boris, koja je Evropi donijela velike količine kiše, jutros se premješta iz Mađarske u Srbiju, objavio je na X-u meteorolog Izidor Pelajić.

Ciklona Boris premještat će se prema Crnom moru

“Azorska anticiklona i Sibirska anticiklona spojile su se nad srednjom i sjevernom Evropom te prekinule direktan dotok hladnog nestabilnog zraka iz polarnih širina prema jugu te se ciklona nad Panonskom nizinom, nazvana ‘Boris’, sporo popunjava, slabi, premješta prema Crnom moru te utiče na vrijeme na istoku Balkanskog poluotoka”, piše meteorolog N1 Boris Lipovšćak.

Sredozemno more je toplo, temperatura je za 1.5 do 3°C viša od prosječne vrijednosti, a u Genovskom zaljevu razvija se prizemna ciklona koja će se premještati uz zapadnu obalu Apeninskog poluotoka prema jugu.

Genovska ciklona će se iduće sedmice produbiti i jačati te usisati ostatke nestabilnog zraka ciklone Boris.

BH Meteo: U Bosni i Hercegovini od utorka toplije vrijeme

Još od sinoć, u nastavku dana ali i sutra kiša će fino “natopiti” veći dio sjeverozapadne, sjeverne i sjeveroistočne Bosne. Lokalno su već pale obilnije količine, a uz tmurno i prohladno vrijeme, povremeno jak sjeverac pojačava dojam hladnoće. Pravo novembarsko vrijeme, javlja BH Meteo.

Manje padavina u ostatku zemlje, prvenstveno na jugu Bosne i Hercegovine gdje bi sutra bilo i više sunčanih intervala.

Od utorka postepeno toplije vrijeme i povratak temperatura u granice prosjeka za septembar, naročito prema trećoj dekadi mjeseca. Nije riječ o vrućini kako je to bila praksa najaviti u ranijim mjesecima, već ugodna toplina uz svježa jutra. Značajnije stabilizacije vremena nema u planu, pa bi povremeno ali više lokalno padavina bilo i u nastavku mjeseca”, stoji u prognozi BH Meteo.