Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

CIK BiH u proces ovjere listi ušao bez spiska osuđenih ratnih zločinaca: Oduzimat će im mandate

irena hadziabdic
Foto: Fena/ Arhiva
Irena Hadžiabdić

Hadžiabdić je dodala da su pomoć tražili i od Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV BiH) u dostavljanju informacija, ako raspolažu njima

Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine (CIK BiH) nisu još dostavljeni podaci o osuđenima za ratne zločine pred domaćim i međunarodnim sudovima, a kako je najavljen proces dostavljanja kandidatskih listi, ukoliko im se dodijeli mandat, nakon provjera će biti oduzet, rečeno je na konferenciji za medije.

Predsjednica CIK-a BiH Irena Hadžiabdić je na pitanje novinara Detektora o listi osuđenih lica, kazala da imaju problem i da ga nastoje riješiti saradnjom s institucijama, ali je proces spor i za početak će koristiti izjave kandidata kojima potvrđuju da nisu osuđivani.

“Mi smo, u smislu poštivanja odredbe zakona, zatražili dostavu podataka od Suda BiH i Sud nam je dostavio spisak svih lica koja su osuđena za krivično djelo ratnog zločina. Međutim, bez navođenja matičnog broja tih lica, taj spisak je sad teško koristiti“, kazala je Hadžiabdić.

Ona je objasnila da su od Ministarstva pravde, kao centralnog organa veze u predmetima međunarodne pravne pomoći, tražili podatke iz susjednih zemalja – Srbije, Hrvatske i Crne Gore, ali odgovore uglavnom nisu dobili.

“Jedino je Ministarstvo pravde Crne Gore dostavilo odgovor i napisali su nam da im trebaju matični brojevi i podaci o prebivalištu da bi mogli izvršiti uvid u kaznene evidencije. Mi da imamo ove podatke, vjerovatno ne bismo tražili pomoć od susjednih zemalja“, rekla je ona.

Pomoć tražili i od Visokog sudskog i tužilačkog vijeća

Hadžiabdić je dodala da su pomoć tražili i od Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV BiH) u dostavljanju informacija, ako raspolažu njima.

“Dok mi čekamo te podatke i pokušavamo doći do relevantnih baza podataka, moram reći da nam sada kao dokaz u ovom postupku trenutno koriste ovjerene izjave kandidata“, navela je Hadžiabdić uz objašnjenje da će, u slučaju prijave, pokrenuti postupak i oduzeti mandate, ako ih dodijele takvim kandidatima.

Za lokalne izbore u BiH ove godine, CIK BiH je zaprimio ukupno 122 prijave političkih stranaka, od kojih je 117 zvanično ovjereno. Zaprimljeno je 238 prijava za ovjeru nezavisnih kandidata od kojih je 146 uspješno ovjereno, uključujući i 43 nezavisna kandidata predstavnika nacionalnih manjina.

“Od 55 stranki čija je ovjera odbijena, deset je uložilo žalbu. Sud je sve odluke CIK-a potvrdio“, rekla je Hadžiabdić.

Predsjednica CIK-a je naglasila da je Srpska radikalna stranka dr. Vojislav Šešelj prihvatila zahtjev CIK-a BiH i otklonila ime iz stranke zbog glorificiranja osuđenog ratnog zločinca, a taj naziv stranka će koristiti samo u svrhu učešća na ovogodišnjim izborima.

Na izbore će izaći 300 političkih subjekata

Ove godine će na izbore izaći 300 političkih subjekata i taj broj se iz izbornog procesa u izborni proces značajno smanjuje, poručila je Hadžiabdić.

“Od toga je 113 političkih stranaka, 76 nezavisnih kandidata, 43 nezavisna kandidata predstavnika nacionalnih manjina, 59 koalicija i 15 nezavisnih kandidata“, kazala je ona.

Objasnila je da nisu uspostavljeni adekvatni mehanizmi i sankcionisanja koji se odnose na provođenja odredbe kojom se nalaže online medijima, ako prate izborni proces, da moraju imati transparentno vlasništvo i impresum.

“To je više odredba koju bi bili dužni poštovati portali koji odlučuju da objavljuju informacije o kampanji. Oni su u obavezi dati sve podatke o vlasništvu portala“, kazala je ona.

Od dana raspisivanja izbora, CIK je zaprimio 37 prigovora, od toga se 15 odnosi na preuranjenu kampanju, 15 na zloupotrebu javnih resursa, dva na plaćenu izbornu kampanju, jedan na govor mržnje i jedan prigovor na rad općinske izborne komisije.