Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

visoki predstavnik

Christian Schmidt: Ovo je moj posljednji poziv

christian schmidt
Foto: Fena

– Ako to ne bude slučaj sada, a ne u narednom mjesecu, a ako ne bude rezultata u naredne dvije ili tri sedmice, postoji jedna osoba u gradu koja ima te nadležnosti – kazao je.

Visoki predstavnik Christian Schmidt danas je održao pres konferenciju.

U obraćanju je kazao da je nova vlast ostvarila određeni napredak u smislu usvojenih zakona.

Naglasio je da je važno da izbori budu fer i korektni, zbog čega je važno da građani ne izgube povjerenje u izborni proces.

– Ovo je moj posljednji poziv da donese odluku o tehničkim izmjenama Izbornog zakona. Pozivam sve stranke da učvrste integritet izbornog procesa, ali ako to ne bude slučaj sada, a ne u narednom mjesecu, a ako ne bude rezultata u naredne dvije ili tri sedmice, postoji jedna osoba u gradu koja ima te nadležnosti – kazao je.

Dodao je da to nije miješanje u izborni proces, nego ispunjavanje zahtjeva EU.

– Izmjene moraju podrazumijevati prijedloge, OSCE-a, ODIHR-a i GRECO-a.

On je istaknuo da ovdje nije riječ o njegovom miješanju u rad parlamenta, nego o jačanju demokratije u BiH o kojoj se ne može govoriti bez povjerenja birača u izbore.

Također je posebno naglasio da ono što traži od parlamenta nije ni na koji način povezano sa drugim pitanjima Izbornog zakona BiH, kao što je biranje Predsjedništva BiH.

– Ovdje govorim o integritetu i ja znam da ima i dosta drugih pitanja. Da spomenem izbor članova Predsjedništva BiH. Danas ne govorim o tome, jer ne želim da povezujem te stvari, sada se radi o integritetu izbora, pravna osnova za nove tehnologije mora da se pripremi – rekao je Schmidt.