Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čevrti humanitarni konvoj iz BiH stigao na tursko-sirijsku granicu

konvoj sirija234

Četvrti humanitarni konvoj pomoći koji je pod sloganom “BiH za Siriju” krenuo 12. maja iz Bosne i Hercegovine, stigao je na tursko-sirijsku granicu u gradu Reyhanli.

U konvoju, koji je u organizaciji Međunarodnog foruma solidarnosti-Emmaus iz Doboj Istoka krenuo iz BiH, nalazi se 341 tona brašna, 30.000 litara ulja, tjestenina, džem i pelene za djecu, sve ono što je izbjeglom narodu Sirije trenutno najpotrebnije.

Uposlenici MFS-EMMAUS-a u pratnji glavnog imama Mešihata IZ Doboj Bajre ef. Džafića, sekretara MIZ Tešanj Rašida ef. Orlovića, koordinatora za socijalna pitanja muftijstava banjalučkog i zeničkog Nijaza Duzana i Džemala ef. Salkića, dočekali su danas konvoj ispred logističkog centra IHH u turskom gradu Reyhanlı.

Oni su u iščekivanju konvoja ovih dana posjetili prekare u kojima se pripremaju lepine za narod Sirije, dijeleći prehrambene pakete u manjim izbjegličkim kampovima na tursko-sirijskoj granici, saopćila je Uprava MCM.

Pomoćnik direktora MFS-EMMAUS-a Elmedin Škrebo zahvalio je građanima BiH koji su pomogli akciju prikupljanja pomoći sirijskom narodu.

– Uvjerili smo se da će naša pomoć ovom napaćenom narodu itekako dobro doći. Svaki susret sa djecom koja su izgubila roditelje je na svoj način dirljiv i pun emocija. Mi se s njima sprijateljimo i nogomet zaigramo, kako bi ta djeca, ni kriva, ni dužna bar na kratko zaboravila na ratne strahote – kazao je Škrebo.

Pomoć je prikupljana uz podršku muftijstava banjalučkog i zeničkog, a akciju su podržali građani, brojna udruženja i kompanije.