Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Banja Luka

Cestu koju je uništilo klizište niko ne popravlja, vozači mjesecima prolaze pored njega

kliziste cesta
Foto: Capital.ba

Republička saobraćajna inspekcija nedavno naložila gradskoj upravi da okrči put, odnosno da skreše grane i rastinje pokraj puta

Vozači mjesecima prolaze pored klizišta i voze samo jednom kolovoznom trakom zato što se ne zna ko treba da ga sanira, jer je izvršena prekategorizacija putnog pravca od Zavoda za rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“ prema Slatini, piše Capital.

„Održavanje tog puta do sada je bilo u nadležnosti grada Banja Luka, ali u međuvremenu je taj put prešao u višu kategoriju i za njegovo održavanje su nadležni Putevi RS. Međutim, Putevi RS još nisu preuzeli nadležnost, jer nisu od grada dobili svu dokumentaciju u vezi sa tom putnom komunikacijom, tako da ispada da je taj put ničiji“, kaže za Capital dobro upućen sagovornik iz Puteva RS.

Čija je nadležnost?

On ističe da je republička saobraćajna inspekcija nedavno naložila gradskoj upravi da okrči put, odnosno da skreše grane i rastinje pokraj puta.

„To praktično znači da je održavanje tog puta još uvijek u nadležnosti gradske uprave bez obzira na to što je put u međuvremenu prekategorisan tako da bi Putevi RS trebali da ga održavaju“, kaže sagovornik.

To je za Capital nezvanično potvrđeno i iz Odjeljenja za puteve Gradske uprave Banja Luka iz koga je rečeno da bi uprkos nesporazumu oko nadležnosti uskoro trebala da uslijedi sanacija klizišta.

kliziste cesta (1)
Foto: Capital.ba

Podsjećamo, ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Čubrilović polovinom aprila sastao se sa v.d. direktora Puteva RS Milanom Dakićem i gradonačelnikom Banje Luke Draškom Stanivukovićem na temu realizacije infrastrukturnih projekata i ulaganja u Banjoj Luci.

Prioritet kružne raskrsnice

Poslije tog sastanka saopšteno je da je izgradnja tri kružne raskrsnice na području grada Banja Luka predstavljaju prioritet u oblasti putne infrastrukture. Riječ je o kružnim raskrsnicama kod „Audi servisa“ u Boriku, zatim na ukrštanju ulica Krajiških brigada i Ranka Šipke kod „Čajeveca“, te na spoju Ulice Trive Amelice i Zapadnog tranzita u naselju Rosulje.

Na sastanku se razgovaralo i o izgradnji pružnih prelaza i unapređenju bezbjednosti saobraćaja, ali o sanaciji klizišta na putu prema Slatini nije bilo ni riječi.