Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BIHAMK

Cesta Sarajevo – Mostar otvorena za saobraćaj u večernjim i noćnim satima

cesta sarajevo mostar jablanica 1
FOTO: Fena
Cesta Sarajevo - Mostar se otvara za saobraćaj

Zbog saobraćane nezgode obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu Gradačac-Ormanica, u mjestu Mionica

Prirodna nesreća koja se dogodila na području Federacije Bosne i Hercegovine 4. listopada 2024. godine uzrokovala je, kako je poznato, potpunu obustavu prometa na magistralnoj cesti M17 u pravcu Mostar – Jablanica.

Nakon niza aktivnosti usmjerenih na raščišćavanje magistralne ceste i uspostavljanje hitne komunikacije danas je upravitelj magistralnih cesta informirsao Federalno ministarstvo saobraćaja i komunikacija da su se stekli uslovi za uspostavu saobraćaja na magistralnoj cesti M17 dionica 013 Jablanica 1 – Potoci, te podnio zahtjev Ministarstvu.

Iz BIHAMK-a su objavili kako će na magistralnom putu Jablanica-Mostar, dionici Jablanica-Potoci od 19 sati do 07 sati ujutro saobraćaj će biti omogućen za sve kategorije vozila, dok će na istoj dionici saobraćaj biti obustavljen od 07 do 19 sati.

cesta sarajevo mostar jablanica
FOTO: Fena

“Na temelju zahtjeva, doneseno je rješenje kojim se omogućava saobraćaj za sva vozila u vremenskom intervalu od 19:00 – 07:00 sati na navedenoj dionici”, potvrdila je federalna ministrica saobraćaja i komunikacija Andrijana Katić.

Na putu koji vodi od Jablanice prema Blidinju i dalje je obustavljen saobraćaj.

Zbog fudbalske utakmice koja se u večernjim satima igra u Zenici, pojačan je promet vozila iz svih smjerova prema ovom gradu.

Zbog saobraćane nezgode obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu Gradačac-Ormanica, u mjestu Mionica.

Zbog nestabilnog vremena, te povremene kiše u pojedinim krajevima, kolovoz je mjestimično mokar ili vlažan, a upozoravamo i na povećanu opasnost od odrona.

Na područjima pogođenim poplavama, odronima i klizištima vozače molimo za poseban oprez, s obzirom da i dalje postoji velika opasnost od obrušavanja zemlje ili kamenja na kolovoz, kao i oštećenja kolovoza, saopštili su iz BIHAMK-a.

Vozače savjetujemo da prate naše informacije i izbjegavaju rizična područja. U ovakvim situacijama važno je ostati oprezan i pratiti uputstva ovlaštenih lica.

Na putu Konjic-Borci-Ruište mogu saobraćati putnička, kombi i terenska vozila (otežano, jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem).

Na regionalnom putu R-408 Drvar-Glamoč zbog oštećenja kolovoza zabranjen je saobraćaj za vozila preko 7,5 tona (alternativni pravci su u funkciji).

Preporučuje se vozačima da prate upute lokalnih vlasti i koriste alternativne pravce.