Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uoči lokalnih izbora

Centralna izborna komisija BiH započela edukativnu kampanju za birače

Foto: CIK

Edukacija birača će biti nastavljena u Bijeljini, Mostaru i Sarajevu, gdje će obuhvatiti različite ciljne grupe s namjerom da izborni proces bude približen svim građanima

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine započela je edukativnu kampanju za birače u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz CIK-a.

Prvi događaj pod nazivom “Korak bliže ka boljem razumijevanju izbora: Simulacija glasanja za žene” održan je u Banjoj Luci za korisnice ženskih udruženja na području ovog grada.

Simulacija je organizirana s ciljem praktične demonstracije novih zakonskih izmjena u postupku glasanja te motiviranja korisnica za aktivnije učestvovanje u izbornom procesu.

Edukacija birača će biti nastavljena u Bijeljini, Mostaru i Sarajevu, gdje će obuhvatiti različite ciljne grupe s namjerom da izborni proces bude približen svim građanima.

Centralna izborna komisija BiH posebno se fokusira na marginalizirane grupe, uključujući romsku populaciju, osobe s invaliditetom, žene iz ranjivih kategorija i mlade ljude, s ciljem da ih dodatno uključi i motivira za aktivnije učešće na izborima.

Osim terenskih aktivnosti, na društvenim mrežama Centralne izborne komisije BiH bit će dostupni edukativni video-materijali, info-grafike i drugi vizualni sadržaji, koji će biti korisni građanima unutar i izvan BiH.

Ova kampanja se provodi uz podršku Misije OSCE-a i USAID-a.