Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Analiziramo

Čengić, Mandić, Karić i Efendić: Za troje od njih slijedi borba u vijećima

Foto: Arhiv

U tri od četiri općinska vijeća u Sarajevu bit će turbulencija za nove načelnika. Samo u jednom je situacija stabilna

Centralna izborna komisija (CIK) BiH jučer je objavila zvanične rezultate u velikoj većini općina i gradova, te je ustanovila raspodjelu mandata u općinskim i gradskim vijećima kao i skupštinama.

Fokus donosi pregled situacije u četiri općine Grada Sarajevo. Prema raspodjeli mandata, već sada je evidentno da će u pojedinim općinama za izabrane načelnike biti teško osigurati većinu kako bi došlo do prohodnosti odluka.

Stari Grad

To se, prvenstveno odnosi za novog/starog načelnika Općine Stari Grad Irfana Čengića (SDP). Prema rasporedu u Općinskom vijeću Stari Grad, SDP-u je pripalo osam mandata, jednako kao i za SDA. DF i NiP imaju po četiri, Naša stranka i SBiH po dva, dok po jedan mandat imaju Snaga naroda, Naprijed BiH! i NES.

U ovakvoj konstelaciji, da bi Čengić uspio osigurati minimalnu natpolovičnu većinu od 16 vijećnika (od ukupno 31), osim potpune podrške stranaka Trojke sa 14 vijećnika, trebat će mu i jedan vijećnik Snage naroda (na kojeg vjerovatno može računati), kao i jedan od dva vijećnika stranaka Naprijed BiH! i NES. Dakle, već sada se u ovom OV može ustanoviti da će za prohodnost odluke presudni biti glasovi „jezičaka na vagi“.

Stari Grad – raspored mandata

Načelnik Srđan Mandić (Naša stranka) u OV Centar bi teoretski mogao računati na sedam glasova Naše stranke, zatim na dodatnih sedam SDP. Kada je riječ o četiri mandata, NiP, tri su osvojili Jasmin Ademović, Đenan Mulić i Nermin Kapo. Sva trojica su u prošlom mandatu glasala za opoziv Mandića. Čevrti NiP-ovac je Mirza Konaković koji se svrstao na stranu aktuelnog načelnika.

Centar – raspored mandata

Dakle Mandić bi u OV mogao eventualno imati 15 sigurnih glasova, što nije dovoljno za natpolovičnu većinu, budući da preostale mandate imaju SDA (7), SBiH (4), DF (2) i NES (1).

Novo Sarajevo

I u Novom Sarajevo će za novoizabranu načelnicu Benjaminu Karić (SDP) biti turbulencija u OV radi osiguranja prohodnosti odluka. Karić bi, teoretski, u OV Novo Sarajevo mogla računati na sigurne glasove SDP-a (6), Naše stranke (5) i Naroda i pravde (4). To je ukupno 15 glasova i nije dovoljno za natpolovičnu većinu.

Novo Sarajevo – raspored mandata

Drugi „blok“ čine stranke SDA (6), SBiH (5) i DF (2) što je ukupno 13. „Jezičke na vagi“ u OV Novo Sarajevo čine stranke Naprijed BiH!, NES i Platforma za progres koji imaju po jednog vijećnika. Ostaje, pak, da se vidi da li će Trojka u OV Novo Sarajevo ipak dobiti podršku od nekih vijećnika iz suprotnog bloka budući da se špekuliše da bi to mogao biti slučaj sa pojedinim vijećnicima iz SBiH.

Nov Grad – raspored mandata

Novi Grad je jedina od četiri sarajevske općine u kojoj je situacija u OV prilična jasna odnosno stabilna u smislu podrške načelniku Semiru Efendiću (SBIH). SBIH koja je u OV osvojila čak 11 mandata, zasigurno može računati na podršku SDA koja ima sedam mandata što predstavlja komotnu većinu od 18 vijećnika. Trojka u ovom OV ima ukupno 11 mandata. Ostali mandati pripadaju DF-u (1) i BOSS-u (1).