Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uzvratio ćudić

Čavalić: Populistička je laž da se uvodi neradna nedjelja!

Foto: Hazim Aljović/FENA

Federalni zastupnik: Od gospođe Čudić ne očekujem populizam i neistine, već argumente

Poslanik u Federalnom parlamentu Admir Čavalić (SBiH) uzvratio je na prozivke članice Naše stranke Sabine Ćudić koje se odnose na debatu o uvođenju neradne nedjelje.

-Od gospođe Ćudić ne očekujem populizam i neistine, već argumente. Dakle, umjesto snažnih riječi, epiteta, kvalifikacija, optužbi i stilskih figura, da nam ponudite konkretne podatke, procjene, rezultate istraživanja, tj. bilo šta konkretno. Ja razumijem da u dnevnoj politici ovo prvo često zna ostaviti mnogo snažniji utisak na glasače, ali pošto je u konkretnom slučaju riječ o odlukama i zakonima koji utječu na živote miliona ljudi u ovoj zemlji, mislim da bismo, ako smo ozbiljni i odgovorni pred građanima koji su nas birali, barem taj dio trebali poštedjeti populizma i nepromišljenih poteza – poručio je Čavalić.

Bez ovlasti

Ističe kako je moli da radnicima u ovoj zemlji objasni o kakvoj “neradnoj nedjelji” priča. Upitao je ko će odgovorati za to što direktno laže našim radnicama i daje lažnu nadu njihovim porodicama?

-Da je zaista riječ o “neradnoj nedjelji”, onda bi to riješili preko Zakona o radu, ne preko Zakona o unutrašnjoj trgovini. To bi vrijedilo za sve radnice i radnike. Ovako, nudite prijedlog koji se odnosi samo na neke prodajne objekte, a ne radnice – poručio je on.

Naglasio je da se ponuđenim propisima ne zabranjuje rad nedjeljom.

-Nedjeljom će radnice čistiti, skladištiti, popisivati, dostavljati, dok će one radnice u pekarama, na benzinskim pumpama, dragstorima 24, cvjećarama i brojnim drugim objektima koji su izuzeti, dodatno raditi zbog povećane potražnje koja će biti prebačena u njihove objekte. Da ne spominjem da će i naše radnice u ugostiteljstvu, u kladionicama, i svim drugim oblastima raditi bez problema. Dakle, još jednom da ponovim: Vi ne uvodite neradnu nedjelju, jer ministar Hasičević nema ni ovlasti da predloži takav zakon koji je pod ustavnom nadležnosti Ministarstva rada i socijalne politike FBiH, uopće – istaknuo je Čavalić.

Veliki lanci

Dotakao se i činjenice, kako je rekao, da veliki trgovinski lanci lobiraju za ovu mjeru, naročito u jeku dolaska inostrane konkurencije, te je upitao zašto je potrebno lobiranje preko pogrešnog ministarstva da se rad zabranjuje i maloj konkurenciji?

-Ako vam je zaista stalo do prava radnika, umjesto predlaganja zakone koje će potrebu za njihovom radnom snagom sa 30 smanjiti na 26 dana mjesečno i time doprinijeti i smanjenju njihovih nadnica i pregovaračke moći (zastupnice Ćudić, u pitanju je čista matematika), pozivamo Vas da kao zastupnici zajedno radimo na zakonskim rješenjima kojima će se omogućiti plaćanje prekovremenog rada u trgovinama i osigurati da radnice imaju 2 dana slobodno kako propisuje Zakon o radu, a ne da ih lažno fisksirate na 1 dan u sedmici dajući im lažnu nadu – naveo je, između ostalog, Čavalić.