Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

brisel

Bosna i Hercegovina pristupila programu ‘Pravosuđe’ (JUSTICE)

eu brisel zastava
Foto: Unsplash

Ministarstvo pravde BiH u partnerstvu sa nadležnim institucijama i u širokom krugu konsultacija pokrenulo je i provelo proceduru pristupanja programu „Pravosuđe” (JUSTICE) 2021. – 2027. godine.

Šef Misije Bosne i Hercegovine pri Evropskoj uniji ambasador Obrad Kesić i povjerenik za pravdu Evropske komisije Didier Reynders, su u Bruxellesu 2. septembra ove godine potpisali Sporazum o sudjelovanju Bosne i Hercegovine u programu ‘Pravosuđe’ (JUSTICE). Time je Bosna i Hercegovina pristupila programu, saopćeno je danas iz Ministarstva pravde BiH.

Ministarstvo pravde BiH u partnerstvu sa nadležnim institucijama i u širokom krugu konsultacija pokrenulo je i provelo proceduru pristupanja programu „Pravosuđe” (JUSTICE) 2021. – 2027. godine.

Pristupanjem programu, isti se primjenjuje retroaktivno od 1. jula 2023. godine, što znači da svi potencijalni podnositelji prijava (aplikanti) iz BiH za projekte objavljene u razdoblju od trenutka primjene, ako budu odabrani kao uspješni, moći dobiti financijska sredstva EU za provedbu projekata za koje su aplicirali.

Stupanjem na snagu sporazuma, pravosudna tijela i šira zainteresirana zajednica iz BiH mogu u potpunosti iskoristiti mogućnosti financiranja EU u okviru programa „Pravosuđe“, ravnopravno sa državama članicama EU, prekomorskim državama ili teritorijama povezanim s njima, i trećim državama.

Mogućnost kvalitetnije saradnje

Pristupanjem i sudjelovanjem Bosne i Hercegovine u programu „Pravosuđe“ otvara se mogućnost kvalitetnije saradnje unutar Bosne i Hercegovine, država regije i BiH i EU u oblasti vladavine prava, s ciljem unapređenja međunarodnih odnosa u toj oblasti i bržem integriranju BiH u EU.

Oblasti intervencija koje pokriva program Pravosuđe uključuju: jačanje vladavine prava i neovisnost i nepristranosti pravosuđa kroz podršku pravosudnoj saradnji u građanskim i kaznenim stvarima, kao i podršku poboljšanju efikasnosti pravosudnih sistema država i učinkovitijoj provedbi odluka.

Također, promocija obuka u pravosuđu u cilju jačanja zajedničke pravne i pravosudne kulture, te kulture utemeljene na vladavini prava, podrška i promocija dosljedne i djelotvorne provedbe pravnih instrumenata EU.

Program pokriva i efikasan i nediskriminirajući pristup pravdi za sve, između ostalog elektronskim sredstvima (e-pravosuđe), promicanjem efikasnih građanskih i kaznenih postupaka, promicanjem i podupiranjem prava svih žrtava kaznenih djela, kao i procesnih prava osumnjičenika ili  optuženika u kaznenim postupcima. saopćilo je Ministarstvo pravde BiH.