Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bosić: Dodik stavio institucije RS-a u funkciju tajkuna

BiH

bosic

Hapšenje zamjenika ministra odbrane BiH Borisa Jerinića (SDS) još je jedan dokaz da se u obračunu tajkuna s interesima običnih građana ne biraju sredstva – ocijenio je za Fenu predsjednik SDS-a Mladen Bosić.

-Očigledno je da je Milorad Dodik stavio institucije Republike Srpske u funkciju tajkuna i onih koji su na raznorazne načine došli do velikih novaca – rekao je Bosić.

Komentirajući današnje privođenje zamjenika ministra odbrane BiH Borisa Jerinića (SDS), jer se usprotivio eksproprijaciji zemljišta za potrebe Rudnika i Termoelektrane “Stanari”, Bosić je kazao da je očito interes “onih koji drže Dodika na vlasti, novcem i uticajem, značajniji od interesa ‘običnih građana'“.

Bosić smatra da “nažalost i policija i pravosuđe RS-a služe za prikrivanje kriminalnih radnji i na neki način osiguranja kapitala najbogatijih“.

-Umjesto da Rudnik Stanari eksploatiše RS, a kreditom kineske banke da je ona napravila Termoelektranu, Dodik je za male pare dao jedan od najvećih resursa RS-a da ga eksploatiše privatni kapital. Ako se ovako nastavi, RS neće moći izaći iz lanca siromaštva u koji ga je zarobila aktuelna vlast – tvrdi lider SDS-a.

Stoga njegova stranka, kako je dodao, stalno upozorava da bez obračuna s krupnim kriminalom, koji je “zaštićen u vrhu vlasti, RS nema šansu da prodiše“.

-SDS će nastaviti da se bori protiv onih koji su opljačkali RS i to je naš politički cilj i neće nas zaustaviti ‘sindikat kriminalaca’ koji se organizovao i vidljiv je prilikom svakog pokušaja procesuiranja onih koji su pokrali stotine miliona maraka od naroda. Veliki problem je u bankama u RS-u koje su uništili svojom gramzivošću, a javna preduzeća potkradaju građane naplaćujući im velike cijene za usluge kako bi Dodik ostao na vlasti kroz zapošljavanje u tim javnim preduzećima. Stoga, dok je Dodik na vlasti, RS nema šansu da krene naprijed – kaže predsjednik SDS-a.