Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bivši radnici “Fortune” noć proveli ispred kapije fabrike, intervenisali i ljekari

BiH

Protest radnika Fortune

Tridesetak radnika Fabrike obuće “Fortuna” iz Gračanice provelo je noć ispred kapije ovog kolektiva, a nekoliko radnika zatražilo je ljekarsku pomoć zbog pogoršanja zdravstvenog stanja.

Nezadovoljni radnici tvrde da neće odustati od protesta dok ne budu vraćeni na posao, a od stečajnog upravnika traže da im poveže radni staž i isplati zaostale plate, prenose federalni mediji.

Radnici traže da nadležni sud što prije okonča stečaj, te da spriječi da “Fortunu” kupe osumnjičeni za višemilionski kriminal koji su ranije uhapšeni.

Veća grupa radnika Fabrike obuće “Fortuna” iz Gračanice, koji su proglašeni tehnološkim viškom, blokirala je juče ulaznu kapiju preduzeća.

Ovim radnicima, koji su odjavljeni iz firme i nalaze se na birou za zapošljavanje, “Fortuna” nije uplatila radni staž za 15 godina.

Zbog velikih dugovanja u “Fortuni” krajem prošle godine uveden je stečaj, dok je za stečajnog upravnika nadležni sud postavio Muhameda Hadžića.

U novoosnovanim firmama “Fortob” i “Fortunato” organizovan je rad u iznajmljenim pogonima i strojevima “Fortune”.

Prema nalogu Kantonalnog tužilaštva Tuzla, prije nekoliko mjeseci u “Fortuni” je uhapšen direktor Safet Pjanić i nekoliko njegovih saradnika, pa i stečajni upravnik Muhamed Hadžić, koji je odmah pušten.

Pušteni su i direktori “Fortoba” i “Fortunata” Ibrahim Muharemović i Bakir Pjanić, da bi, navedeno je tada iz Kantonalnog tužilaštva Tuzla, organizovali proizvodnju za veći broj radnika.