Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Advokatica potvrdila

Bivša sutkinja Lejla Fazlagić Pašić konačno u Sarajevu: Poznato kada će se pojaviti pred sudom

Lejla Fazlagić Pašić
FOTO: CIN
Lejla Fazlagić Pašić

U optužnici koju je Tužilaštvo KS podiglo protiv sutkinje Fazlagić početkom 2018. godine piše da je nezakonito preknjiženo 19 nekretnina, vrijednih skoro osam miliona KM

Bivša sutkinja Općinskog suda u Sarajevu Lejla Fazlagić Pašić došla je danas u Sarajevo.

Ovu informaciju je za Oslobođenje potvrdila njena advokatica Belma Balijagić Džuho.

-Tačno je da je došla u Sarajevo i sutra će se pojaviti pred Kantonalnim sudom u Sarajevu, kako bi se izjasnila o krivici, rekla je za Oslobođenje Balijagić Džuho.

Dodala je kako će se njena klijentica braniti sa slobode, uz mjeru zabrane napuštanja Kantona Sarajevo.

Fazlagić je optužena, u okviru predmeta poznatog pod nazivom Pravda, da je od 2011. do 2016. godine razbaštinila desetine vlasnika nekretnina u Sarajevu, preknjižavajući njihove kuće, stanove, poslovne prostore i zemljišta na osobe koje nisu imale pravo na tu imovinu. Najčešće su na meti bile napuštene nekretnine sarajevskih Jevreja stradalih u Drugom svjetskom ratu i drugih pokojnih Sarajlija te imovina pojedinih preduzeća.

U optužnici koju je Tužilaštvo KS podiglo protiv sutkinje Fazlagić početkom 2018. godine piše da je nezakonito preknjiženo 19 nekretnina, vrijednih skoro osam miliona KM. U tome su joj pomagali: pojedine sudije, advokati, notari, sudski i općinski službenici i drugi. Tužilaštvo tvrdi da se radilo o organizovanoj kriminalnoj grupi pod vodstvom Alije Delimustafića, bivšeg ministra unutrašnjih poslova Republike BiH.

Optužnica protiv Fazlagić je izdvojena iz predmeta Delimustafić, a suđenje bivšem ministru je nakon više odgađanja počelo u aprilu 2024. godine. Ona se tereti da je učestvovala u nezakonitom preknjižavanju nekretnina.