Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministrica vanjskih poslova

Bisera Turković traži da BiH hitno pomogne Turskoj sa 100.000 KM

bisera turkovic (2)

Republiku Tursku su od 24. januara 2020. godine, u njenom istočnom dijelu, pogodili snažni i razorni zemljotresi

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković uputila je prijedlog Vijeću ministara Bosne i Hercegovine da se odobre sredstva na ime pomoći Republici Turskoj i narodu Republike Turske.

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković je uime Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine uputila prijedlog da Vijeće ministara Bosne i Hercegovine hitno, na narednoj sjednici donese Zaključak da se odobre sredstva u iznosu od 100.000 KM (stotina hiljada KM) na ime pomoći Republici Turskoj i narodu Republike Turske, za otklanjanje posljedica razornog zemljotresa.

Republiku Tursku su od 24. januara 2020. godine, u njenom istočnom dijelu, pogodili snažni i razorni zemljotresi sa katastrofalnim posljedicama s mnogo ljudskih žrtava i povrijeđenih, kao i razorenom imovinom. Nakon prvog razornog zemljotresa, u regiji se osjetilo više od 948 potresa manje jačine.

Prema službenim podacima, 39 ljudi je poginulo u razornom zemljotresu u Elazigu na istoku Turske. Turska Direkcija za upravljanje vanrednim situacijama (AFAD) je saopćila da je povrijeđeno 1.607 osoba, dok spasilačke ekipe i dalje tragaju za eventualnim preživjelim, kao i žrtvama, ispod ruševina, navodi se u saopćenju Ureda za odnose s javnošću MVP BiH.