Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sadrži opasan metal

Bingo je ovaj špinat povukao iz prodaje u svim trgovinama

Izvor: Bingo

Sav sporni špinat je povučen iz prodaje

Kompanija Bingo saopćila je kako se obustavlja prodaja špinata belgijskog porijekla zbog nepravilnosti koje su pronađene tokom analize.

Kako su naveli, obustavlja se prodaja špinata proizvođača “Ardo Ardoi” /ARDO ARDOOIE NV., Wezestraat 61, 8850 Ardooie, Belgium/, roka upotrebe april 2026. godine/ lot proizvođača 103024110, 103014110, datumi proizvodnje na pakovanju kese 9.5.2024. i 28.5.2024. godine.

Proizvod sadrži povišenu količinu kadmijuma i nije u skladu s Pravilnikom o maksimalno dozvoljenim količinama za određene kontaminante u hrani. Sav sporni špinat je povučen iz prodaje.

Naime, tokom kontrole trgovine u proizvodima špinata utvrđena je razina kadmija 0,29 mg/kg što je veće za 0,09 mg/kg od dozvoljenog europskog standarda.

Kontaktirane su belgijske vlasti koje su potvrdile kako se radi o zakonskom prekoračenju, ali ne i o riziku za sigurnost hrane.

“Ipak molimo sve kupce koji imaju proizvod sa spornim datumom proizvodnje koji je vidno istaknut na kesi špinata, da isti donesu u Bingo trgovinu u kojoj su kupili proizvod kako bismo vratili novac. Račun nije potreban. Također, želimo vas informisati da su sva ostala pakovanja Bingo špinata u potpunosti ispravna. Molimo za razumijevanje i izvinjavamo se zbog doživljenih neugodnosti”, saopćili su iz kompanije Bingo.