Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Binakaj: Politika mora stimulirati razvoj domaćih proizvođača lijekova

Zahida Binakaj

Farmaceutska struka je za zaštitu domaće proizvodnje u granicama korektnog i fer odnosa na tržištu. Neki blagi „vjetar u leđa“ apsolutno je potreban, jer je proizvodnja lijekova, uz proizvodnju hrane i energenata, osnova razvoja zemlje – izjavila je za Fenu predsjednica Komore magistara farmacije Federacije BiH, Zahida Binakaj.

Ona ističe kako je neophodno da imamo politiku koja će stimulirati opstanak i razvoj domaćih proizvođača lijekova.

-Ne treba, naravno, zabranjivati i drugima koji se bave proizvodnjom lijekova, jer prostora ima i za njih. Domaća industrija još uvijek ne radi neke specifične vrste lijekova koje nose ogromne količine novca. To su uglavnom lijekovi koji nisu tako ni skupi i koji ne izvlače velika sredstva iz zavoda za zdravstveno osiguranje – pojašnjava Binakaj.

Vlada Tuzlanskog kantona je pred kraj prošle godine prilikom kreiranja esencijalne liste lijekova dala prednost domaćim u odnosu na strane proizvođače lijekova. Međutim, nakon žalbe stranih proizvođača Konkurencijsko vijeće BiH nedavno je Vladi TK izreklo novčanu kaznu od 19.000 KM zbog podrške domaćim proizvođačima lijekova na esencijalnoj listi lijekova u 2015. godini. Nakon ovakve odluke upitno je kako će se ponašati i ostale kantonalne vlade koje su također planirale kroz esencijalne liste koliko-toliko zaštiti domaću proizvodnju lijekova.

Binakaj kaže kako je potrebno što prije uspostaviti jedinstvenu i harmoniziranu esencijalnu listu lijekova na razini Federacije, a potom i na državnoj razini.

Dodaje kako bi se i kvalitetnim definiranjem pravilnika o cijenama lijekova mnogo toga unaprijedilo u BiH. Upozorava na manjkavosti pravilnika koji je predložila Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

-Na žalost, mi magistri farmacije koji smo najveći konzumenti tog pravilnika, ni kao strukovna udruženja ni kao komora nismo imali priliku dobiti na uvid taj dokument i dati svoje komentare. Zaobiđeni smo u tom procesu, a informacije smo dobivali iz medija. Sada je konačno objavljen taj dokument i mogu reći da zemlje koje su uzete kao referenca za izradu referalnih cijena u BiH nisu odgovarajuće. Jedna od tih referentnih zemalja je Srbija, u kojoj su magistri farmacije egzistencijalno dovedeni na rub opstanka – upozorava Binakaj.

Agencija je, kaže ona, prilikom izrade Pravilnika morala više uključiti struku.

-Uvrlo kratkom roku bismo došli do dokumenta koji bi bio mnogo kvalitetniji i koji bi išao na ruku primarno našim pacijentima, a onda i nama koji pružamo usluge, bez obzira radi li se o ljekarima, farmaceutima ili stomatolozima – zaključuje Binakaj.

Prema podacima Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, ukupan promet lijekovima domaćih i stranih proizvođača u BiH u 2014. godini je iznosio 531 milijun KM. Od toga, na strane proizvođače se odnosi 436 milijuna KM, dok je 95 milijuna KM, odnosno manje od 18 posto, udjel u prometu lijekovima domaćih proizvođača.

Samo u 2014. godini je oko 130 stranih proizvođača lijekova izvršilo uvoz u BiH.