Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

novih 11 km autoputa

BIHAMK objavio u koliko sati se pušta u promet most Hercegovina

Foto: Pixsell

Ukupna vrijednost radova na poddionici Počitelj – Zvirovići iznosi 101,3 miliona eura bez PDV-a, od čega je za sami most Hercegovina 30,4 miliona eura bez PDV-a

Danas u 12:00 otvara se redovni promet poddionice Počitelj- Zvirovići i mosta Hercegovina, saopćio je BIHAMK.

Podsjetimo, presijecanjem vrpce uz spektakularan vatromet sinoć je službeno otvorena pomenuta poddionica i gandiozni most.

Most Hercegovina strateški je infrastrukturni projekt koji spaja južni dio Bosne i Hercegovine s europskom mrežom prometnih koridora. Dio je poddionice Počitelj – Zvirovići, koja se proteže na 11,07 kilometara i povezuje Počitelj s granicom Hrvatske preko graničnog prijelaza Bijača.

Most Hercegovina prelazi preko rijeke Neretve i ističe se svojom visinom, s najvišim stupom od 97 metara, što ga čini najvišim mostom na koridoru Vc i jednim od najviših mostova u ovom dijelu Europe.

Otvorenje ovog mosta predstavlja značajan korak u prometnom povezivanju Bosne i Hercegovine s Europskom unijom, a očekuje se da će novi infrastrukturni projekt poboljšati gospodarske prilike i unaprijediti turistički potencijal regije, pružajući bolje prometne veze i olakšavajući pristup ključnim turističkim destinacijama.

Ukupna vrijednost radova na poddionici Počitelj – Zvirovići iznosi 101,3 miliona eura bez PDV-a, od čega je za sami most Hercegovina 30,4 miliona eura bez PDV-a.