Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bihaćkog aerodroma još nema ni na papiru

aerodrom bihac333

Famozni projekt izgradnje aerodroma u Bihaću, kao obećanja bivše gradske, te trenutne kantonalne vlasti, u oba slučaja predvođene SDA, nikako da se pomjeri s mrtve tačke.

Vlada Federacije obećala je za ovu namjenu izdvajati svake godine po dva miliona maraka, a predsjednika SDA BiH Bakira Izetbegovića čak su zbog toga prije dvije godine proglasili počasnim građaninom Bihaća. No, od svega je toga ostala samo bruka, jer su građani kasnije podnosili peticiju da pomenuta titula bude vraćena.

Para ni za plaću

– Kad pravite kuću, morate imati neke promjere i proračune, a niko se nije time pozabavio kada je u pitanju aerodrom. Šta je sa eksproprijacijom zemljišta, pristupnim putem, mostom do aerodroma, ni skloništa ni dimenzija, nema ničega. Bivši savjetnik gradonačelnika je pronašao neke autocad slike projekta random aerodroma, vjerovatno skinuvši to sa interneta. I onda se samo išlo na to da se traže pare. Da nije bilo direktora Amira Beganovića, koji je sve držao u okviru zakona, možda bi opet SIPA radila po Bihaću, kazao je Elvin Karabegović, predsjednik Skupštine Aerodroma Bihać.

Beganović je razriješen dužnosti kao i cjelokupne upravljačke strukture Aerodroma nedugo poslije formiranja nove gradske vlasti. Pečati i osnivački akti su predati, a upravi se ostalo dužno osam plaća.

Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić nedavno se susreo sa gradonačelnikom Šuhretom Fazlićem. U planu investicija jeste uvršteno dva miliona KM za ovu namjenu, ali ministar je Fazlića upoznao sa procedurom potrebnom za stavljanje na raspolaganje tog novca, odnosno da se sredstva mogu koristiti isključivo po završetku provedenih procedura nabave i pojedinačno za svaki projektni korak. A u Bihaću se novi saziv Skupštine još nije ni sastao.

Idejno rješenje

– Od imenovanja niko nas nije pozvao, a zaista bismo trebali nešto uraditi, makar ta sredstva bila nedovoljna i za ozbiljan projekt. Ako je tako, da barem imamo lijep i moderan sportski aerodrom, kazao je Hamdija Mešić, pilot i novi član Skupštine.

No, kako nam je kazao i Karabegović, prvo se treba napraviti idejno rješenje, a da bi se pristupilo projektiranju, potreban je novac. Tako je nakon političke priče opet sve vraćeno na početak.