Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Hartpunkt.de"

BiH kupuje turske dronove Bayraktar TB2, isporuka planirana za januar 2025.

bayraktar tb2
FOTO: Baykar
Bayraktar TB2

TB2 je dron srednje visine i dugotrajnosti kompanije Baykar Technologies iz Istanbula i predstavljen je Oružanim snagama Turske 2016. godine

Oružane snage Bosne i Hercegovine nabavljaju dronove TB2 od turskog proizvođača Bayraktar. Glasine o interesu BiH za dron Bayraktar pojavile su se već u maju ove godine, kada je nekoliko delegacija posjetilo fabriku proizvođača.

Nije saopćena vrijednost ugovora, kao ni njegov potpuni obim, kao što su mogući sistemi naoružanja kojima bi dronovi bili opremljeni.

Međutim, ministar odbrane Zukan Helez je objasnio da će pored bespilotnih sistema (UAS) biti nabavljene i tri zemaljske stanice. Osim toga, dva tima iz Oružanih snaga BiH već su u Turskoj na obuci. Početak isporuke planiran je za januar 2025. godine, piše Hartpunkt.de.

Bayraktar TB2 je dron srednje visine

TB2 je dron srednje visine i dugotrajnosti kompanije Baykar Technologies iz Istanbula i predstavljen je Oružanim snagama Turske 2016. godine.

Sa dužinom od 6,5 m, rasponom krila od 12 m i maksimalnom uzletnom masom od 650 kg, taktički je dron srednjeg dometa i može se koristiti i u izviđačkoj i u oružanoj ulozi.

Prema proizvođaču, nosivost senzora i naoružanja je 150 kg.

Proizvođač navodi maksimalnu brzinu od 220 km/h, a maksimalno vrijeme leta oko 27 sati. Radio domet zemaljske kontrolne stanice je do 150 km.

Zajedno sa mogućnošću djelimično ili potpuno autonomnog izvršavanja misija, TB2 nudi širok profil misije.

Nedavno su se i neke susjedne zemlje opredijelile za ovaj sistem. I Rumunija i Kosovo su prošle godine nabavile TB2. Direktni susjed Srbija, sa kojim su bile uzastopne tenzije od sukoba na Balkanu 1990-ih, takođe ima rastuću flotu borbenih dronova u istoj kategoriji kao i TB2 u obliku kineskog CH-92.