Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lejla Fazlagić Pašić

Bh. sutkinja iz Sarajeva dugo se u Hrvatskoj skrivala od hapšenja, ipak će joj se suditi

Lejla Fazlagić Pašić
FOTO: CIN
Lejla Fazlagić Pašić

Istragom je utvrđeno kako je protuzakonito proknjiženo najmanje 19 nekretnina vrijednih oko četiri miliona eura

Bivša sutkinja općinskog suda u Sarajevu Lejla Fazlagić Pašić, koja se godinama skrivala u Hrvatskoj kako bi izbjegla hapšenje po optužnici koja je tereti za zloupotrebu službenog položaja i ovlasti, odlučila se vratiti u BiH i tamo pred sudom izložiti svoju odbranu, potvrdila je njena advokatica.

Kako danas prenose mediji, Kantonalni sud u Sarajevu prihvatio je zamolbu bivše sutkinje Fazlagić Pašić da se povuče crvena potjernica koja je za njom raspisana još prije osam godina, a ona će se vratiti iz Hrvatske u BiH i tamo se suočiti s optužnicom koja je protiv nje podignuta.

Prihvatila mjeru zabrane napuštanja prebivališta

U novembru 2023. ona je posredstvom advokatice Belme Balijagić Džuho podnijela prijedlog za ukidanje pritvora i određivanje jamstva, a sud je to formalno i prihvatio svojom odlukom iz maja.

Fazlagić Pašić će se, kako je najavila advokatica, vratiti u BiH kako bi sudjelovala na ročištu na kojemu će se izjasniti o krivnji, a prihvatila je i zahtjev suda da joj se izreknu mjere zabrane napuštanja mjesta boravišta.

BiH je ranije od Hrvatske tražila izručenje Fazlagić Pašić, a to su opravdanim ocijenili i hrvatski sudovi, uključujući i Vrhovni sud koji je izručenje dopustio još 2017., no do izručenja nikada nije došlo.

Za što je se tereti?

U Sarajevu će se nakon povratka suočiti s optužnicom koja je tereti da je zajedno s drugim osobama, predvođenim nekadašnjim ministrom unutrašnjih poslova BiH Alijom Delimustafićem, koristeći ovlasti sutkinje, sudjelovala u lažnim imovinskim sporovima knjižeći kuće, stanove, poslovne prostore i zemljište na imena osoba koje na to nisu imale pravo.

Zloupotrebe su se odnosile i na napuštene nekretnine sarajevskih Jevreja ubijenih u Drugom svjetskom ratu, kao i na imovinu drugih preminulih osoba koje nisu imale bližih srodnika. Istragom je utvrđeno kako je na taj način protuzakonito proknjiženo najmanje 19 nekretnina vrijednih oko četiri miliona eura.