Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šta su utvrdili revizori

Berilo je novcem gradio bazu u Trnovu, nezakonito je i sebi povećao plaću?!

Foto: Arhiv

Kršeći zakon mijenjao je osnovicu i bod za obračun plaća. Sebi je tako priskrbio plaću od 3.602 KM bez minulog rada

Prema podacima iz posljednjeg revizorskog izvještaja o radu Općine Trnovo za 2022. godinu objavljenog lani, vidljivo je da je zbog korupcije osumnjičeni načelnik ove općine Ibro Berilo, praktično, novcem gradio lojalnu bazu uposlenika ove lokalne zajednice.

Naime, kako su ustanovili federalni revizori, kršeći Zakon o plaćama i nakandama u organima vlasti FBiH, kao i Zakon o izvršavanju budžeta FBIH, Berilo je u 2022. povećao osnovicu za obračun plaća kao i sami koeficijent.

Jednokratne pomoći

Kako je istaknuto u izvještaju, osnovica za obračun plaće na federalnom nivou u toj godini iznosila je 330 KM, no Općina Trnovo na čelu s Berilom je nakon sporazuma sa općinskim sindikatom u toj godini ovu osnovicu povećala na 350 KM. Na isti način povećan je i bod za obračun plaće sa 1, na 1,05.

-Članom 59. Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH definisano je da načelnici i gradonačelnici u dogovoru sa sindikatom utvrđuju osnovicu za obračun plaća, s tim da se ne može utvrditi veća osnovica od osnovice utvrđene na federalnom nivou. Osnovica za obračun plaća utvrđena je iznosu većem od one utvrđene Zakonom o izvršavanju budžeta u FBiH za 2022. godinu, što nije u skladu sa odredbama Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti u FBiH i Odluke koju je donijelo Vijeće – ustanovili su revizori.

Slijedom toga, kako je istaknuto, najviša plaća (ona od Berila) u Općini Trnovo isplaćena je u neto iznosu od 3.602 KM bez minulog rada, najniža u iznosu od 680 KM, dok je prosječna plaća iznosila 1.502 KM.

Faksimil nalaza revizora

Dodatno, Berilo je isplaćivao i jednokratne pomoći u iznosu od po 980 KM po zaposleniku. Paralelno, revizori se nisu uvjerili da su se za sve zaposlenike vodile evidencije o prisustvu na poslu u skladu sa Pravilnikom o sadržaju i načinu vođenja evidencija o radnicima i drugim licima angažovanim na radu.

Ocijenjivanje službenika

Isto tako, ocjenjivanje rada državnih službenika i namještenika za 2022. godinu nije izvršeno što je bila obaveza u skladu sa Zakonom o državnoj službi u FBiH i Pravilnikom o radnim odnosima kojim je utvrđeno da rad državnih službenika i namještenika podliježe ocjenjivanju svake godine.

Faksimil nalaza revizora

Policijski službenici SIPA su Tužilaštvu Kantona Sarajevo podnijeli Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu te dopunu Izvještaja u okviru kojih su prijavljena četiri fizička i jedno pravno lice, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela “Udruživanje radi činjenja krivičnih djela”, “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja” i “Pranje novca” propisana Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine.

Berilo se sumnjiči da je sa općinskim saradnicima mijenjao regulacione planove u korist investitora da bi gradili objekte na Bjelašnici, i to na državnom zemljištu koje je pod privremenom zabranom raspolaganja. Tereti se i da je zauzvrat primao poklone zloupotrebljavajući položaj.