Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Benedek: Postoji obrazac kršenja međunarodnog humanitarnog prava u ratu u Ukrajini

benedek (1)

Rezultati neše istrage su pokazali da su, iako je u prvim danima rata bilo nastojanja u tom pravcu, principi međunarodnog humanitarnog prava sve manje bili uvažavani što je duže rat trajao – rekao je Benedek

Voditelj istraživačke misije OSCE Moskovskog mehanizma o situaciji u Ukrajini Wolfgang Benedek izjavio je danas u Sarajevu da postoji obrazac kršenja međunarodnog humanitarnog prava u ratu u Ukrajini.

Na predavanju pod nazivom “Kršenja međunarodnog humanitarnog prava i ljudskih prava u Ukrajini” koje su organizovali Univerzitet u Sarajevu, Evropski regionalni MA program demokratije i ljudskih prava u Jugoistočnoj Evropi (ERMA), te Centar za ljudska prava, Benedek je podsjetio da su po međunarodnom humanitarnom pravu zaraćene strane dužne štititi civile, razlikovati civilne od vojnih meta i voditi računa da je žrtava što manje.

– Rezultati neše istrage su pokazali da su, iako je u prvim danima rata bilo nastojanja u tom pravcu, principi međunarodnog humanitarnog prava sve manje bili uvažavani što je duže rat trajao – rekao je Benedek.

Dodao je da, nažalost, imamo mnogo civilnih žrtava u Ukrajini ali i mnogo uništene infrastrukture među kojom su energetske instalacije, stambene jedinice, škole i zdravstvene ustanove.

Benedek je naglasio da su uspjeli identifikovati teme koje bi trebalo da više istraže tužilaštva kako bi ratni zločini dobili sudski epilog a počinioci otkriveni.

Profesor Wolfgang Benedek je bio dugogodišnji šef Instituta za međunarodno pravo i međunarodne odnose i direktor Evropskog centra za obuku i istraživanje za ljudska prava i demokratiju Univerziteta u Grazu.

Bio je izvjestilac OSCE-a u okviru Moskovskog mehanizma za Čečeniju (2018), Bjelorusiju (2020) i Ukrajinu (2022).