Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Skandal

Austrijski mediji: Oficir iz BiH se odbio rukovati s ministricom Austrije iz vjerskih razloga

Foto: Kurier.at

Oficir je odbio rukovanje s ministricom Tanner jer je žena i povezujući sve sa svojim vjerskim uvjerenjima

Prilikom svečanosti prijema novih oficira u austrijske oružane snage na Terezijanskoj vojnoj akademiji u Bečkom Novom Mjestu u Austriji, oficir iz Bosne i Hercegovine odbio je rukovati se s ministricom odbrane Austrije, Klaudijom Tanner.

Austrijski Kurier piše da se sve dogodilo proteklog vikenda neposredno prije tradicionalne svečanosti, koja predstavlja kraj godišnjih aktivnosti Terezijanske vojne akademije.

Oficir je odbio rukovanje s ministricom Tanner jer je žena i povezujući sve sa svojim vjerskim uvjerenjima.

-Uvažavajući jednu od najstarijih akademija, koja zbog svojih procedura zauzima prestižno mjesto u svijetu, u ime Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga BiH sam se ispričao i ministrici i ostalima. Vjerujem kako ovakav događaj neće narušiti odlične prijateljske odnose u oblasti vojne saradnje nas i Republike Austrije, poručio je zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine Slaven Galić.

Ovaj događaj, koji je već proglašen incidentom, nije pokvario daljnje procedure Terezijanske vojne akademije da svečanost do kraja bude okončana.

-Kada sam se imao priliku još jednom zahvaliti Ministarstvu odbrane Austrije i Terezijanskoj vojnoj akademiji što prepoznaju potrebe sistema odbrane Bosne i Hercegovine i omogućavaju kadetima iz Bosne i Hercegovine da se školuju i obrazuju za obavljanje oficirske dužnosti uz nadu da će se ova saradnja nastaviti i u budućnosti, zaključio je Galić, prenosi Večernji list.