Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EUFOR

Austrijski, mađarski i rumunski vojnici stigli u BiH, učestvuju u vježbi “Brzi odgovor”

eufor
Foto: Facebook/ European Force in Bosnia and Herzegovina

Vježba “Brzi odgovor” uključuje vojnike iz 23 zemlje, a koji će biti pojačani jedinicama KFOR-a, inače smještene na Kosovu

Misija EUFOR-a u BiH je objavila fotografije i snimke rezervnih trupa koje bi trebale učestvovati u vježbi “Brzi odgovor”, koja će se održavati na području naše zemlje sve do 16. septembra.

Kako je saopćio EUFOR, u BiH su stigle rezervne snage iz Austrije, Mađarske i Rumunije.

-Elementi rezervnih snaga postaju dio EUFOR-a kako bi izveli vježbu Brzi odgovor, našu godišnju vježbu. Tokom vježbe, ujedinjene snage će pokazati i ocijeniti svoju spremnost i potvrditi svoju sposobnost da podrže naše partnere u BiH u pružanju sigurnog okruženja širom Bosne i Hercegovine, naveli su iz EUFOR-a.

Naglašeno je da će Oružane snage BiH pružati podršku EUFOR-u, osiguravajući lokacije za izvođenje obuke.

Vježba “Brzi odgovor” uključuje vojnike iz 23 zemlje, a koji će biti pojačani jedinicama KFOR-a, inače smještene na Kosovu.

-Vježba “Brzi odgovor” je jedna od najvažnijih za sve naše snage i to je glavni događaj obuke koji se od 2012. godine redovno održava. Ovogodišnja vježba “Brzi odgovor” održava se uz pomoć OSBiH koje su nam dale na raspolaganje svoje objekte. Vježba će ove godine uključiti sve snage koje dolaze iz 23 zemlje članice, kao i iz zemalja koje će privremeno biti ojačane iz Austrije, Mađarske, Rumunije i mirovne misije sa Kosova KFOR, saopćio je ranije generalmajor Laszlo Sticz.