Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"sarajevo fest"

Arijana Saračević-Helać i Robert Botteri dobitnici nagrade ‘Zdravko Grebo’

arijana saracevic helac
FOTO: Fena
Arijana Saračević-Helać

Žiri u sastavu Ognjenka Finci, Haris Pašović i Dino Mustafić odlučio je jednoglasno dodijeliti nagrade za kritički diskurs spomenutim novinarima

Na otvaranju Sarajevo Festa uručene su nagrade “Zdravko Grebo” Arijani Saračević Helač i Robertu Botteriju za kritički diskurs iz oblasti novinarstva.

Žiri u sastavu Ognjenka Finci, Haris Pašović i Dino Mustafić odlučio je jednoglasno dodijeliti nagrade za kritički diskurs spomenutim novinarima.

Nagrada “Zdravko Grebo” dodjeljuje se novinarki i autorici Arijani Saračević Helać za višedecenijski doprinos televizijskom novinarstvu i dokumentarnom filmu, koja na svoj specifični način, kritički i hrabro, obrađuje političke teme iz naše bliske prošlosti.

Arijana Saračević Helać je, ističe se, rizikovala svoj život mnogo puta izvještavajući u ratu; poslije rata bila je na udaru mnogih o kojima je govorila kritički; napadali su je institucije i autoriteti; doživjela je osporavanja su je i opstrukcije, ali Arijana Saračević Helać nikada nije odustajala. Nisu je zaustavile ni prijetnje, ni izbušene gume na automobilu, ni moć vladajućih režima.

U obrazloženju žirija se ističe doprinos Arijane Saračević Helać odbrani novinarstva kao javnog dobra u vremenima koja istraživačkom i kritičkom novinarstvu nisu naklonjena, je nemjerljiv. Njen autorski i novinarski opus na najbolji način štiti i čuva profesionalne standarde, visoko postavlja etičke vrijednosti novinarstva, čuva i promiče slobodu govora, odgovornost prema javnoj riječi i načela solidarnosti među novinarima.

Pokretač javnog mnijenja i uzor hrabrosti u borbi za demokratiju

Nagrada “Zdravko Grebo” dodijeljena je i Robertu Botteriju, kreativnom uredniku nedeljnika “Mladina” iz Ljubljane.

Robert Botteri
FOTO: Fena
Robert Botteri

Robert Botteri je bio glavni i odgovorni urednik “Mladine” u vremenu kada se raspadala SFR Jugoslavija i kada se Slovenija transformisala u demokratsku državu. Kako je navedeno, “Mladina” pod njegovim rukovodstvom je bila pokretač javnog mnijenja i uzor hrabrosti u borbi za demokratiju. Zbog svog novinarskog rada bio je često meta različitih vlasti i to je dovodilo u opasnost i njegov život i život njegove porodice.

Robert Botteri je postao je sinonim hrabrog, prodornog i kritičkog antirežimskog novinarstva. Žiri bez dileme smatra da ovu nagradu za kritički diskurs koja nosi veliko ime “Zdravko Grebo”, – čija je akademska i javna borba za slobodu misli i izražavanja inspirisala generacije intelektualaca – pripada principijelnom i istrajnom novinaru Robertu Botteriju čije je ime predvodnik slobodnog, nezavisnog i kritičkog novinarstva u Sloveniji, ali i na području cijele bivše Jugoslavije.

-Želimo istaći poseban odnos Roberta Botterija prema Sarajevu i Bosni i Hercegovini koju je uvijek precizno i emotivno u svojim tekstovima, istupima, intervjuima činjenično označavao kao žrtvu “orkanskog fašizma iz 90-ih”. Robert Botteri je ostao i danas sami špic pisane riječi i intelektualnog i ljudskog angažmana, naveli su članovi žirija u obrazloženju nagrade.