Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

NEMA ISTRAGE U VLASTITIM REDOVIMA

Antikorupcioni tim Vlade FBiH vode osobe osumnjičene za korupciju i zloupotrebu položaja

novalic sudjenje (1)

Kada bi se istinski bavili borbom protiv korupcije, članovi Tima Vlade FBiH prvo bi trebali prečešljati vlastite redove. Borba protiv korupcije trebala se odvijati i putem aplikacije za prijavu ali aplikacija već neko vrijeme ne radi

Antikorupcioni tim Vlade Federacije BiH formirao je 2016. godine predsjednik Vlade Fadil Novalić. Sudi mu se za tešku korupciju. Jedan od članova je direktor Kazneno-popravnog doma Sarajevo Faruk Zubčević. Protiv Zubčevića je Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu podneseno više prijava, piše Žurnal.

U Tužilaštvu za Žurnal kažu da ih još uvijek provjeravaju, a prema našim izvorima Zubčević je prijavljen zbog zloupotrebe položaja. Član Tima je i Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove. Žurnal je prošle godine pisao da je Anis Ajdinović vlasnik vile u Blagaju u kojoj su gosti tokom ljetne sezone boravili neprijavljeni. Vila nije bila registrovana kao objekat za izdavanje pa nije plaćan ni porez.

Antikorupcioni tim morao bi se, dakle, prvo pozabaviti korupcijom u svojim redovima. Ali o tome nema ni slova u izvještaju o radu za 2021. koji su nedavno sačinili.

U rješenju o formiranju tima navedeno je, između ostalog, da će utvrđivati slabosti u otkrivanju koruptivnih krivičnih djela. Nakon toga, te analize slat će Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije i nadležnim tužilaštvima u BiH.

Državno, Federalno i kantonalna tužilaštva pitali smo koliko analiza o koruptivnim krivičnim djelima im je do sada dostavio Antikorupcioni tim Vlade Federacije. Na naše pitanje odgovorili su iz Federalnog tužilaštva i dijela kantonalnih tužilaštava. Niko od njih do sada nije dobio nijednu analizu od Tima, od njegovog osnivanja prije šest godina!

U Agenciji za borbu protiv korupcije kažu da im je tim proteklih godina dostavljao informacije o provođenju strategije za borbu protiv korupcije na zahtjev. U izvještaju o radu za prošlu godinu nema nijednog konkretnog podatka o broju primljenih ili proslijeđenih prijava, okončanih predmeta, saradnji sa tužilaštvima…

U Antikorupcionom timu Vlade FBiH ima devet članova – predsjedavajući Sead Lisak (savjetnik premijera Federacije Fadila Novalića i bivši direktor Agencije za prevenciju korupcije) i osam članova iz različitih federalnih tijela. To su Damir Šapina, pomoćnik federalnog ministra pravde, Amel Topalović (Finansijska policija FBiH), Magdalena Baotić (Ministarstvo pravde FBiH), Dijana Smailagić (Vlada FBiH), Faruk Zubčević (direktor KPZ Sarajevo), Saida Kastrat (Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH), profesor Nedžad Korajlić i Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Osim okvirnih brojki, i stavki koje se ponavljaju iz godine u godinu, u izvještaju o radu za prošlu godinu članovi tima navode da su antikoruptivne aktivnosti umnogome bile „ograničene kriznom situacijom izazvanom pandemijom Covid-19“.

Kako bi uspostavili antikoruptivnu mrežu u federalnim javnim institucijama određene su osobe koordinatori antikoruptivnih aktivnosti – 128 kontakt tačaka. Zbog korona virusa u 2021. članovi Tima i koordinatori uopće se nisu ni sastajali.

Krajem 2017. godine Agencija za borbu protiv korupcije predstavila je aplikaciju Proaktivni monitoring provedbe strateških antikorupcijskih dokumenata u BiH. Aplikacija je trebala poslužiti za prikupljanje podataka o provođenju antikorupcijskih mjera u BiH. Njenu izradu pomogao je OSCE. Ali danas – aplikacija uopće ne radi.

Iako su institucije provele edukaciju za njeno korištenje ta edukacija „nije se mogla primijeniti u praksi“. Odgovornost za to što aplikacije ne radi, Tim Vlade FBiH vidi u Agenciji za prevenciju korupcije:

-Administrator aplikacije Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe korupcije još uvijek nije osigurala potrebne pretpostavke za primjenu aplikacije, čime je blokiran pristup aplikaciji i njena osnovna svrha da kontakt tačke elektronski izvještavaju o provedbi mjera i aktivnosti iz svoje nadležnosti. Ovim je uskraćeno i sačinjavanje adekvatnog izvještaja na jednoobrazan način prikupljanja i obrade podataka o provedbi strateških antikorupcijskih dokumenata – navodi se u izvještaju.

Iz Agencije potvrđuju da aplikacije ne radi, ali navode da „postoji odlučna namjera“ da opet profunkcioniše:

-Imajući u vidu brojne domaće i globalne izazove u proteklih nekoliko godina (neusvajanje državne Strategije za borbu protiv korupcije 2020-2024., pandemija Covid 19, brojni društveno – politički izazovi u BiH, privremeno finansiranje institucija, nedostatak IT i organizacijskih kapaciteta unutar APIK-a koji bi održavali i unapređivali sistem) došlo je do privremenog zastoja u radu aplikacije.

Za to opet očekuju pomoć OSCE-ovog eksperta jer Agencija nema kapacitete za unapređenje i održavanje sistema.

Osim putem aplikacije, Agencija podatke o provođenju antikorupcijskih programa prikuplja i putem izvještaja nepsrednih provodilaca.

Ali i dok je radila, kažu u Agenciji, aplikacija je bila malo korištena:

-Iako je provedeno ukupno 15 edukacija za preko 600 primarnih korisnika aplikacije na različitim nivoima vlasti u BiH, konstatirali smo vrlo nizak stepen korištenja ove aplikacije od strane primarnih korisnika za vrijeme njenog funkcioniranja.

Bosna i Hercegovina nema usvojenu strategiju za borbu protiv korupcije na državnom nivou.