Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

infografički prikaz

Američka ambasada objavila listu zajedničkih interesa SAD i građana BiH. Ima ih 10

Foto: X

Od završetka rata potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, SAD su kontinuirano podržavale političku, ekonomsku i institucionalnu obnovu BiH

Američka ambasada u Bosni i Hercegovini objavila je 10 zajedničkih interesa koje Sjedinjene Američke Države dijele s građanima BiH.

Među njima se navodi obostranost u očuvanju teritorijalnog integriteta, suvereniteta i multietničkog karaktera BiH, te očuvanje mira i stabilnosti.

Tu je učinkovita, efikasna i odgovorna vlast na svim nivoima koja djeluje u korist svih građana. Nakon toga slijedi jaka demokratija u kojoj su osnovna prava i slobode zaštićeni i poštovani.

Sljedeći prioritet je prosperitetna ekonomija, zatim jačanje vladavine prava i borba protiv korupcije.

Navedena je, također, integracija BiH u Evropsku uniju, te institucije na državnom nivou s kapacitetom i resursima za sigurnu euroatlantsku budućnost BiH.

Jedan od deset prioriteta je poštovanje prema civilnim žrtvama rata od 1992. do 1995 godina i okončanje politike podjela.

Zadnji naveden prioritet je energetska nezavisnost i jeftini, pouzdani izvori energije, uključujući čistu energiju.

Murphyjevo upozorenje

Podsjećamo, američki ambasador Michael Murphy nedavno je poručio kako se BiH suočava sa vjerovatno najgorom političkom klimom od devedesetih godina prošlog stoljeća.

-Skoro svaki dan slušamo zlobnu, etnonacionalističku retoriku podjela i svjedočimo takvom djelovanju koje dolazi sa svih strana političkog i etničkog spektra i iz svih dijelova zemlje. Kao što sam već naveo, Milorad Dodik posebno je odgovoran za ove probleme, naveo je Murphy na konferenciji bosanskohercegovačko-američke Akademije umjetnosti i nauka u BiH.

Od završetka rata potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, SAD su kontinuirano podržavale političku, ekonomsku i institucionalnu obnovu BiH.

Kroz različite programe i inicijative, uključujući financijsku pomoć i diplomatsku podršku, Sjedinjene Države nastoje unaprijediti demokratske procese, ljudska prava i vladavinu prava. U današnjem kontekstu, američki angažman ostaje vitalan za suočavanje s izazovima poput korupcije, etničkih tenzija i euroatlantskih integracija, čime se doprinosi dugoročnoj stabilnosti i prosperitetu Bosne i Hercegovine.