Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jasna i dosljedna politika

Američka ambasada o preregistraciji firmi kako bi se zaobišle sankcije: To nije dozvoljeno

Ambasada SAD
Foto: Ambasada SAD

Sankcije su ozbiljne, ne uvode se olako, niti se olako povlače, saopćeno je iz američke ambasade

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini za N1 prokomentirala je preregistraciju kompanija kako bi se izbjegle ili zaobišle sankcije SAD.

“Preregistracija kompanije kako bi se izbjegle ili zaobišle sankcije nije dozvoljena prema zakonima o sankcijama Sjedinjenih Američkih Država, tačnije, prema Poglavljima 1(a)vi-vii, 2(a)-(b) i 5(a)-(b) Izvršne uredbe 14033. Banke i druge relevantne institucije trebaju temeljio preispitati svoje propise poslovanja sa klijentima kako bi osigurale da ne krše sankcijske zakone SAD-a pružanjem usluga pravnim ili fizičkim licima koji na ovaj način pokušavaju izbjeći sankcije”, naveli su u odgovoru za N1.

Potom su dodali:

“Politika Vlade SAD je da javno ne razgovara o razmatranjima pojedinačnih sankcija. Politika SAD u vezi sa sankcijama je jasna i dosljedna, te će se i dalje primjenjivati kada su mir, sigurnost, stabilnost ili teritorijalni integritet BiH ugroženi, kada se podrivaju demokratski procesi ili institucije BiH, kada se ometa provedba Daytonskog mirovnog sporazuma, te prilikom postojanja korupcije.

Sankcije su ozbiljne, ne uvode se olako, niti se olako povlače. Ured za kontrolu imovine stranaca pri Ministarstvu finansija SAD-a (OFAC), u konsultaciji sa drugim agencijama Vlade SAD koje imaju interes i posjeduju informacije od ključne važnosti za taj proces, odlučuje kada se osobe dodaju, ili uklanjaju sa liste imena u sklopu Programa sankcija za Zapadni Balkan. Za više informacija o programima sankcija Vlade SAD i OFAC listi upućujemo vas na stranicu Ministarstva finansija SAD”, zaključili su u odgovoru za N1.