Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nijaz Čardaklija

Ambasador BiH u Teheranu: U Iranu se život odvija sasvim normalno, bh. državljani su mirni

Foto: Arhiv
Nijaz Čardaklija

Kazao je da je u neprestanom kontaktu sa bh. državljanima koji žive u Iranu, te da je u razgovoru s njima stekao utisak da je u Bosni i Hercegovini veći strah nego u Iranu od ekskalacije sukoba na Bliskom istoku

Ambasador Bosne i Hercegovine u Iranu Nijaz Čardaklija kazao je u razgovoru za Fenu da je situacija u Teheranu i Iranu u potpunosti normalna, te da se život u toj zemlju odvija u potpunosti normalno, uprkos prijetnjama Izraela za odmazdu zbog raketnog napada koji je Iran izvršio na tu zemlju prije dva dana.

Kako je ambasador kazao, iranski narod sasvim normalno ide na posao, djeca u školu, državne institucije rade, život se odvija normalnim tempom, a na ulici nije moguće primjetiti nikakvu zabrinutost.

-Ne postoji drugi način da se to objasni, osim da se život u Iranu odvija sasvim normalno. Iz medija vidimo da je Izrael zaprijetio kontraudarima, ali ovaj narod ima veliko iskustvo u sukobima. Iračko – iranski rat ovdje nije daleka prošlost, tako da ne postoji veliki strah i bojazan od reakcije Izraela – kazao je Čardaklija.

Ističe da bi Izrael vjerovatno pokušao zadati ekonosmi udarac Iranu, gašanjem naftnih postrojenja ili neke druge infrastrukture, tako da kod stanovništva i s te strane postoji određena doza relaksacije, a narod je uvjeren i da iranska vlada ne bi izvršila udar na Izrael da ne očekuje i da nije spremna na odgovor izraelskog režima.

Kazao je da je u neprestanom kontaktu sa bh. državljanima koji žive u Iranu, te da je u razgovoru s njima stekao utisak da je u Bosni i Hercegovini veći strah nego u Iranu od ekskalacije sukoba na Bliskom istoku.

-Situacija s bh. državljanima je također normalna. To su ljudi koje ja poznajem deset i više godina. Opušteni su, u ambasadu dođu na druženje i kafu i niko od njih ne razmišlja o nekoj evakuaciji. Ovo nije prva kriza koju oni dočekuju, tako da se i kod njih život odvija sasvim normalno – objasnio je Čardaklija.

Dodao je da očekuje da kriza i tenzije u potpunosti prestanu tek kada „Palestinci dobiju svoju državu“.