Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potez konakovića

Ambasadama po 5.000 KM za putne troškove, a Ministarstvu 1,1 milion KM!

Konakovic instgram let do Etiopije
FOTO: Screenshot / Instagram
Konaković se danas oglasio na Instagramu, letio je za Kamerun

Iako BiH nije članica već samo posmatrač zajedno sa Centralnom Afričkom Republikom, Tajlandom, Rusijom i Sjevernim Kiprom, ministar Konaković je obavijestio javnost da je otputovao u Kameron

Ministarstvo vanjskih poslova BiH, na čijem čelu je ministar Elmedin Konaković, poprilično je srezalo putne troškove za sva 52 diplomatsko-konzularna predstavništva naše države, o čemu svjedoči dokumentacija do koje je došao Fokus.

U ovoj informaciji možda i ne bi bilo ništa toliko sporno da ovo nije urađeno linearno i to na način da je svako diplomatsko-konzularno predstavništvo, dakle ambasada ili konzulat, bez obzira na veličinu i značaj države u kojoj se nalazi, dobilo godišnji limit od 5.000 KM.

izvod iz budzeta za MVP za 2024.
Izvod iz budžeta za MVP

S tim da je Misija BiH u UN-u na čelu sa Zlatkom Lagumdžijom dobila tek 3.000 KM.

faksimil dokumentacije o putnim troskovima misiji BiH u New Yorku samo 3.000 KM
Misiji BiH u UN 3.000 KM za putne troškove

Crna Gora i Turska

O kakvoj se diskutabilnoj odluci radi govori čista logika. Naime, ambasadori BiH u Crnoj Gori i Turskoj za putne troškove imaju isti iznos na raspolaganju, 5.000 KM, iako je Turska 56 puta veća od Crne Gore!

Tako su mnogim ambasadama, posebno onima na tlu EU, recimo u Njemačkoj ili u Austriji, višestruko smanjeni troškovi za putovanja.  I dok ukupni iznos za 52 diplomatsko-konzularna predstavništva prema ovim rezanjima iznosi svega 260.000 KM, samom Ministarstvu je pripao ogromni ostatak od ukupnog iznosa iz Budžeta BiH koliko je ovo ministarstvo dobilo za putne troškove.

Naime, prema zvaničnom podatku iz Budžeta BiH za 2024. godinu Ministarstvu vanjskih poslova BiH pripalo je 1.365.000 KM. Ukoliko se od ovog iznosa odbije navedenih 260.000 KM namijenjenih za DKP mrežu, Ministarstvu ostaje 1.105.000 KM. Ne treba biti veliki poznavalac prilika rada ministarstava da bi se zaključilo da najviše za putovanja dobije upravo ministar i njegov kabinet.

Kada je riječ o samim putovanjima, Konaković ih je za nešto više od godinu i po, koliko je na funkciji, imao napretek. Ministar vanjskih poslova svake države i mora biti taj koji će najviše putovati, iako se gotovo svakom šefu diplomatije „potkrade“ i neko putovanje koje se teže može opravdati.

U tu rubriku bi se moglo svrstati i ovosedmično na koje je Konaković otišao – u Kamerun. Ova država u centralnoj Africi danas i sutra je domaćin Organizacije islamske saradnje (OIC), na kojoj su članice OIC raspravljali i pitanjima na globalnom nivou. 

Sletio u Adis Abebu

Iako BiH nije članica već samo posmatrač zajedno sa Centralnom Afričkom Republikom, Tajlandom, Rusijom i Sjevernim Kiprom, ministar Konaković je obavijestio javnost da je otputovao u Kameron.

Konakovic u Kamerunu na OIC foto MVP (1)
Konaković u Kamerunu

Učinio je to, što je također dokumentovano na društvenim mrežama, direktno iz Saudijske Arabije gdje je bio u službenoj posjeti. Prije dolaska u Kamerun morao je sletiti u Adis Abebu, glavni grad Etiopije.

U današnjem saopćenju Ministarstva vanjskih poslova BiH istaknuto je da je prisustvo BiH na ovoj sjednici OIC-a bilo od “izuzetnog značaja radi održavanja dobrih odnosa sa zemljama članicama i razvoja dobrih ekonomskih odnosa, ali i radi tačnog informisanja oko dešavanja u BiH i regionu”.

Fokus se zvaničnim upitom obratio i Ministarstvu vanjskih poslova, ali do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovor. Ukoliko ga dobijemo, naknadno ćemo ga objaviti.