Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izjava za Fokus

Ambasada SAD uputila važnu poruku Parlamentu FBiH

ambasada sad parlament
Foto: Fena/Arhiv

O imenovanju revizora: Pozivamo Parlament da preispita proces imenovanja, Ured za reviziju ne podliježe političkom utjecaju

Ured za reviziju institucija u Federaciji BiH, kao vrhovna institucija za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine, trebao bi biti, i osmišljen je, kao potpuno nezavisna institucija, koja ne podliježe političkom utjecaju, izjavili su za Fokus iz Američke ambasade u Bosni i Hercegovini.

Komentirajući aktuelni proces izbora generalnog federalnog revizora i zamjenika federalnog revizora FBiH na potezu Parlament i predsjednica FBiH Lidija Bradara, koji je izrazito politički obojen, iz Ambasade SAD su za naš portal potcrtali da je uloga Ureda za reviziju pružanje nezavisnog, nepristranog i profesionalnog nadzora nad brojnim institucijama i kompanijama u okviru Vlade entiteta Federacije BiH.

Šta kaže Zakon

-Među ostalim odredbama, Zakon o reviziji institucija u FBiH navodi: „Ured za reviziju je nepolitičan i ne smije podržavati ili biti u vezi sa bilo kojom političkom strankom. ” Upravljanje Uredom za reviziju ključni je element u omogućavanju depolitizacije i nezavisnosti institucije. Zakon predviđa poseban postupak koji ima za cilj osigurati imenovanja temeljena na zaslugama. Pozivamo Parlament FBiH da preispita proces imenovanja iz ove perspektive. i da članovi Parlamenta odobre imenovanja samo ako su uvjereni da su kandidati odabrani na temelju svojih kvalifikacija, a ne političkih pripadnosti. Sve suprotno tome, direktno potkopava pravilno funkcioniranje i kredibilitet Ureda za reviziju – jasan je stav Američke ambasade koji nam je dostavljen iz Ureda za odnose s javnošću ove međunarodne institucije.

Fokus je jutros objavio informaciju da je predsjednica FBiH Lidija Bradara Parlamentu FBiH uputila odluku kojom predlaže predlaže izbor Mirze Kudića za generalnog federalnog revizora, a Nine Džidić za njegovu zamjenicu.

Procurio dokument

Riječ je o dvije osobe koje ne zadovoljavaju kriterije javnog ovlaštenog revizora. Kako smo objavili, Kudić je predložen od struktura Naše stranke, dok je prijedlog Džidić došao iz HDZ-a. Kako smo objavili, ona je kćerka ranijeg višegodišnjeg zamjenika generalnog revizora FBiH Branka Kolobarića odnosno kuma predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića.

Podsjetimo, prošle godine, odnosno prije imenovanja novog sastava Federalne vlade u medijima je procurio dokument čelnika stranka Trojke o raspodjeli funkcija, a u dokumentu je navedeno da je Ured za reviziju FBiH pripao Našoj stranci.

Inače, u ovom poprilično netransparentom procesu odabira kandidata za navedene funkcije uloženo je niz žalbi.