Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jasna poruka

Ambasada SAD u BiH odgovorila Zori Vidović

Ambasada SAD
Foto: Ambasada SAD

Ove sankcije bile su usmjerene na dva fizička i sedam pravnih lica koja su glavni izvori prihoda za Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske koji je pod sankcijama SAD, a čija secesionistička retorika i djelovanje ugrožavaju Dejtonski mirovni sporazum i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Entitetska ministrica finansija Zora Vidović je po dobrom starom maniru, u vidu svog stranačkog šefa Milorada Dodika, izjavila da banke tvrde da im je Ambasada SAD u BiH naredila da zatvore račune fizičkim i pravnim licima u Republici Srpskoj, koja su na listi američkih sankcija.

Poruke iz Banja Luke

Istovremeno je navela da pomoćnik američkog državnog sekretara James O`Brian treba da vidi zašto je to uradila.

Zora Vidović
FOTO: Pixsell
Zora Vidović, ministrica finansija Vlade RS

Istakla je da uvedene sankcije nemaju veze sa korupcijom, jer niko od njih nije procesuiran ni osuđen za korupciju, a Vladi Republike Srpske je onemogućeno da izađe na međunarodno tržište, što je u suprotnosti sa svim zakonima i počiva na sili.

Tim povodom kontaktirali smo i Ambasadu SAD u Bosni i Hercegovini i zatražili komentar.

Iz Ureda za odnose s javnošću su za Fokus podsjetili na izjave vršiteljice dužnosti pomoćnika ministra finansija SAD, Anne Morris, koja je u javnim nastupima 7. marta ove godine, istakla da se sankcije SAD mogu primijeniti na sve institucije, uključujući banke, koje pružaju materijalnu podršku pojedinicima ili kompanijama koji su pod sankcijama SAD.

“Kada banke ili druge finansijske institucije obavljaju transakcije sa sankcionisanim licima ili za njih, izložene su riziku od sankcija. Odgovornost banaka je da osiguraju da njihove interne politike o usklađenosti i upravljanju rizikom uzmu u obzir sve relevantne sankcione politike. Banke, baš kao i svako privatno preduzeće, imaju pravo odlučiti s kim će poslovati i imaju pravo raskinuti bankovne odnose ako to smatraju potrebnim i primjerenim i u skladu s njihovim internim korporativnim politikama. Upućujemo vas da se obratite bankama koje posluju u BiH za odgovor na pitanje kako sankcije SAD utiču na njihovo poslovanje i klijentelu”, naveli su.

Dodik ugrožava Dejtonski mirovni sporazum

Pojašnjavaju da kada SAD sankcioniše određeno fizičko ili pravno lice, to se radi na osnovu činjenica koje ukazuju da se to fizičko ili pravno lice bavi koruptivnim, antidemokratskim ili antidejtonskim aktivnostima.

“Kancelarija za kontrolu imovine stranaca (OFAC) pri Ministarstvu finansija Sjedinjenih Američkih Država jasno je izložila sankcije koje su uvedene 18. juna 2024. godine. Ove sankcije bile su usmjerene na dva fizička i sedam pravnih lica koja su glavni izvori prihoda za Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske koji je pod sankcijama SAD, a čija secesionistička retorika i djelovanje ugrožavaju Dejtonski mirovni sporazum i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Odluka o uvođenju sankcija fizičkom ili pravnom licu podrazumijeva veoma rigorozan i ozbiljan proces, zasnovan na zakonima i propisima Sjedinjenih Američkih Država.

Sjedinjene Države će i dalje koristiti ove ovlasti kako bi odgovorne pojedince i pravna lica pozivale na odgovornost za koruptivne, antidemokratske, anti-Dejtonske aktivnosti ili druge oblike destabilizirajućeg ponašanja”, zaključili su za Fokus iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD u BiH.