Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nova poruka

Ambasada SAD: Republici Srpskoj dali smo 638 miliona dolara pomoći

Ambasada SAD
Foto: Ambasada SAD

Vlada Sjedinjenih Američkih Država trenutno podržava reformu finansijske i porezne politike i kreditno-garancijske programe kako bi pomogli ‘otključati’ finansijski kapital u privatnom sektoru RS-a

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini danas je uputila novu poruku vlastima Republike Srpske. Tiče tvrdnji entitetskih vlasti da žele ukinuti RS.

Iz Ambasade SAD-a su iznijeli podatke za koje smatraju da opovrgavaju tvrdnje da se SAD protive postojanju spomenutog bh. entiteta kao takvog.

638 miliona dolara završilo u Republici Srpskoj

Podsjećaju da su SAD od 1995. godine, kada je završio rat u Bosni i Hercegovini, do danas pomogle Bosni i Hercegovini s dvije milijarde dolara, do čega je 638 miliona dolara završilo u Republici Srpskoj.

Ukazali su da je ova zemlja pomogla RS-su u oblasti ekonomije, zdravstva i sigurnosti, energije, poljoprivrede, ljudskih prava, obrazovanja, demokratije i upravljanja, pravosuđa i medija. U Ambasadi su istakli koliko je novca dato za svaku oblast u RS-u.

Kada je u pitanju ekonomski razvoj, SAD su, kako su napomenuli odmah po okončanju rata podržala Agenciju za bankarstvo RS da bi se stabiliziralo i vratilo povjerenje građana u bankarski sistem.

“Vlada SAD-a trenutno podržava reformu finansijske i porezne politike i kreditno-garancijske programe kako bi pomogli ‘otključati’ finansijski kapital u privatnom sektoru RS-a”, dodaju.

Kada je u pitanju zdravstvo i sigurnost, napomenuli su da su SAD značajno pomogle u deminiranju teritorija RS-a te da pomoć zdravstvenom sektoru ovog entiteta nije izostala ni tokom pandemije koronavirusa.

Osam miliona dolara za poboljšanje energetske učinkovitosti

Kada je u pitanju energija, napomenuli su da su SAD dale RS-u osam miliona dolara za poboljšanje energetske učinkovitosti. Kada je u pitanju poljoprivreda, napomenuli su da su SAD pomogle poljoprivrednicima ovog entiteta da profesionaliziraju i moderniziraju svoj rad.

Kada su u pitanju ljudska prava, SAD su dale 480.000 dolara za otvaranje i rad servisnih centar koji podržavaju više od 300 porodica s djecom s poteškoćama u razvoju u Banjoj Luci, Foči i Trebinju.

Kada je u pitanju obrazovanje, napomenuli su da SAD rade na obnovi škola, igrališta i sportskih objekata i STEM učionica u RS-u. Kada je u pitanju pravosuđe, napomenuli su da su SAD dale 10 miliona dolara MUP-u RS.